Sára, Márió

Muzsika a teremben

2004.07.06. 00:00

Programkereső

A „Muzsika a kertben” című hangversenysorozat első estjén nem fogadott kegyeibe minket az időjárás. Ahogy felcsendültek az első hangok, elkezdett dörögni az ég, és már az első műsorszám közben el is eredt az eső. Az Aircorde Trio tagjai (talán provokációképp?) még eljátszották a Négy évszakból a Tél második tételét, de ez sem segített: az Óbudai Társaskör közönsége a szépen gondozott kertből a hangversenyterembe szorult vissza.
c08c5fe8-7bb9-4c25-ab07-4a5fbdbbf33d

A trió hangszer-összeállítása valószínűleg teljesen egyedülálló: fuvola, gitár és nagybőgő. Gyöngyössy Zoltán, Szilvágyi Sándor és Lukácsházi István kizárólag a legnépszerűbb slágerdarabokból építették fel műsorukat, így a figyelmem nem annyira a művekre, mint inkább a szokatlan előadói apparátusra terelődött. És ebből kiderült: egész jól tud szólni együtt ez a három hangszer.

Sajnos azonban ennél több tanulsággal nem szolgált az este, hacsak nem azzal: hiába áll össze három neves, tapasztalt muzsikus, hiába játszanak „könyökön kijövő” műsort, azért nem árt összepróbálni a darabokat. Mert amit időnként hallanunk kellett, az még blattolási gyakorlatnak is gyatra volt. De ez csak az egyik fele a dolognak. Nem tudom, ki készítette az átiratokat (talán maguk az előadók?), de különösebben nem lelhette benne örömét. Én sem. E szokatlan összeállítású trióban talán több hangszerelési lehetőség rejlik, mint az, hogy a fuvola játssza a nótát, a bőgő húzza vagy pengeti a basszust és a gitár (elég nagy hibaszázalékkal) akkordokat és néha egy-egy középszólamocskát játszik. A bőgő–gitár duókról meg inkább ne is beszéljünk. Dido búcsúja ezen az apparátuson a legnagyobb jóindulattal is tragikomikusnak tűnt.

Persze igazságtanalok volnánk, ha nem ismernénk el: voltak szép pillanatai is az estének. Ezek szinte mindig Gyöngyössy Zoltánhoz kapcsolódtak, aki – gyakorlott kortárszenei előadóként – szinte hihetetlen mutatványokra képes a hangszerén. Egészen lélegzetelállító volt például Rimszkij-Korszakov Dongója, amelyet Gyöngyössy látható erőlködés nélkül abszolvált. De többször kellett megcsodálni áttetsző, szinte éterien szép fuvolahangját is. A legjobban talán a zárószám, Bartók Román táncai tetszettek, ahol Gyöngyössy meggyőzően idézte fel a tilinkó hangzását.

(2004. július 5., 20:00 Óbudai Társaskör – az Aircorde Trio koncertje; Bach, Vivaldi, Purcell, Gluck, Händel, Boccherini, Beethoven, Mozart, Gossec, Fauré, Saint-Saëns, Bizet, Rimszkij-Korszakov, Piazzola és Bartók művei; tagjai: Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Szilvágyi Sándor (gitár), Lukácsházi István (nagybőgő)