Csilla, Noémi

Előbb a muzsika, aztán a kifizetés

2004.07.07. 00:00

Programkereső

Muzsikáló Nyárelő című rendezvénysorozat keretében június 4-étől összesen 13 helyszínen, 14 zenekar adott különböző napokon és időpontokban ingyenes utcai koncerteket. Hasonló koncertek szerte a világon, Amszterdamban, Londonban, Párizsban nagy népszerűségnek örvendenek. A Miniszterelnöki Hivatal ezirányú pályázatát a Magyar Rendezvényirodák Szövetsége nyerte meg.

A 135 millió forintból létrejött fesztivál nagy népszerűségnek örvend a budapestiek között, csak a jobboldali sajtónak szúrta a szemét, hogy a rendezvénysorozat lebonyolításában Kővári Katalin, Juszt László felesége is szerepet kapott. Kővári lapunknak elmondta, az Objektív Rendező Iroda szerepe csupán annyi volt az ügyben, hogy a zenekarokat szerződtesse és kialakítsa a műsortervet. A Muzsikáló nyárelő keretében többek között az Old Boys, a Jávori Jazz Band, a Taksonyi Szigeti Fiúk, a Madarak, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar, a 100 Folk Celsius, Solymos Tóni és barátai, a White Chokolate és a Gerendás Együttes ad, illetve adott összesen 156 koncertet. A záróbuli ma délután öt órakor a Keleti Pályaudvaron lesz.

Az alapötlet a magyar könnyűzenei élet ismert egyéniségétől, Bergendy Istvántól származott, aki szerint az európai nyagyvárosokban immár jól bevált és rendkívül népszerű, nyári, ám mindenképpen profi utcai koncerteket nálunk is meg lehetne valósítani. Ám bármilyen kitűnő volt az elképzelés, Bergendy korábban hiába kereste fel a potenciálisnak tetsző támogatójelölteket, mindenütt elutasításra talált. Most a MeH pályázatán a 19 rendezőirodát tömörítő Magyar Rendezvényirodák Szövetségének sikerült befutnia ezzel az ötlettel.

Tudni kell azonban, hogy a 135 millió valóban csak egy keretösszeget jelöl, mely elemeinek kifizetése a teljesítések után, szigorúan ellenőrzött számlák bemutatása ellenében történik. Méghozzá, ha minden rendben, legkorábban a teljesítések után egy hónappal juthatnak hozzá pénzükhöz az érdekeltek. A Muzsikáló Nyárelő szervezői, lebonyolítói és részvevői eleddig tehát még egy fillért sem kaptak azokkal a korábbi "pályázatokkal" ellentétben, amikor a kifizetés azonnal megtörtént, az elszámoltatás viszont mind a mai napig várat magára.

Miként Kővári Katalin, akit ugyancsak méltatlan sajtótámadások értek az utóbbi időben, lapunknak megjegyezte: bár ő csak egy fogaskerék a nyertes csapatban, nyilván sokak szemében szálkát jelent, hogy egyben ő Juszt László felesége is. Ezért is eshettek most néhányan oly nagy vehemenciával egy széles körben népszerűvé vált, és pénzügyileg támadhatatlan kulturális programnak.