Géza

Új Világgal nyit holnap a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sorozata

2004.07.08. 00:00

Programkereső

A Szegedi Kortárs Balett Új Világ című előadásával nyit a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai színházi fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely idén július 9. és augusztus 22. között várja a látogatókat. Juronics Tamás koreográfiáját július 9-én és 10-én láthatja a szegedi Dóm tér közönsége.
53f2ee50-6107-4322-abe1-41ab790672e8

Immár 73. éve nyitja meg kapuit a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az idei jeles esztendő a Tisza-parti város életében: 125 éve, a tiszai „Nagy Árvíz” után épült újjá Szeged. Az idei Játékok úgy ünnepli az Újjászületés Évét, hogy mások mellett az újjáépítésben jelentős segítséget nyújtó európai nagyvárosok – London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs – egy-egy produkcióját is színre állítják.

Az Új Világ című darab két felvonása két ellentétes világban játszódik: az első a Tűz, a második a Víz Birodalmában. A tűz és a víz – a föld és a levegő mellett – a négy alapelem szélsőséges ellentétpárja, a legaktívabb két elem, melyben egyesül a romboló és építő erő, jó és rossz szándék, pusztítás és újjászületés. A tűz és a víz a szenvedély, a szerelem jelképe is: Aphrodité vízből születik, a szerelem lángra kap, a vágy éget. A produkció érdekessége, hogy mind a tűz, mind a víz a színpadon láthatóvá válik – természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett. (A Szegedi Vízművek és a Városi Tűzoltóság komoly részt vállal a produkció színrevitelében a tűz és a víz megjelenítésében).

Az első rész fémes környezetéhez dobosok játszanak vad ritmusokat, míg a második rész lágyabb vízi világához a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza – Gyüdi Sándor vezényletével – Dvořák: IX. Újvilág szimfóniáját. A Szegedi Kortárs Balett Európa szerte ismert művészeti vezetője és koreográfusa, Juronics Tamás ebben a produkcióban 50 táncost tanított be.