Piroska

Bartók-fesztivál Szombathelyen

2004.07.09. 00:00

Programkereső

Az immár harminchét éves múlttal rendelkező Bartók szeminárium és idén húsz éves fesztivál a Hungarofest Kht. szervezésében ma kezdődik Szombathelyen. A rendezvény, melynek színvonalát olyan nevek fémjelezték az elmúlt évtizedekben, mint Kocsis Zoltán, Kurtág György vagy Eötvös Péter, 2004-ben is számos értékes és színvonalas eseményt kínál a 20. századi - és a kortárs zene iránt érdeklődőknek.

Az idei tematika sokféle formában jelentkezik a műsorokban: zene és színpad viszonya, amihez az apropót Bartók Fából faragott királyfi című műve szolgáltatja. Ez a viszony, amely minden zenetörténeti korszakban megihlette a zeneszerzők képzeletét, mára különösen fontossá és aktuálissá vált. Szintén hagyományt folytat két, hazai és nemzetközi viszonylatban jelentős magyar zeneszerző - Eötvös Péter és Vidovszky László - 60. születésnapjának köszöntése, műveik fókuszba állításával. Az itthon élő Vidovszky László mellett újra ellátogat Szombathelyre a jelenleg Hollandiában élő Eötvös Péter is, akinek meghatározó szerepe volt a Bartók Szeminárium és Fesztivál 1985-től kezdődött megújításában. Nemcsak a soproni Régi Zenei Napokon, hanem a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon is szeretné a Hungarofest a rendezvény fesztiváljellegét erősíteni; így az Európa Sétány vidéki turnéjának egyik állomása lesz Szombathely is. A május elsejei csatlakozási ünnepségen nagy sikerű, az Európai Unió tagországainak zenei palettájából ízelítőt nyújtó zenélő padok Szombathely vendégei lesznek a rendezvényt nyitó hétvégén. A 6 különféle kurzusból álló Szeminárium visszatérő tanárai mellett meghívást kaptak más művészek is. Idén 20 országból 80 növendék adta be jelentkezését. A Fesztivál koncertjeinek sorát a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Ünnepi hangversenye nyitja, melyen Tihanyi László, Eötvös Péter és Bartók művek hangzanak el. Klenyán Csaba interpretálásában hallgathatjuk meg Stockhausen: Harlekin című művét, majd a Holland multimédia show keretében Daniel Landau: Channel Shabab című alkotását láthatjuk a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban.

Az idén 20 éves évfordulóját ünneplő Amadinda Ütőegyüttes a Bartók Teremben ad koncertet, Vidovszky László műveit pedig az MMIK Színháztermében mutatjuk be. A záró koncerten a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Bartók, Eötvös Péter és Stravinsky műveket ad elő, a karmester kurzus növendékeinek közreműködésével.