Donát

Bartók Béla Magyarországától a sokszínű, európai kultúráig

2004.07.09. 00:00

Programkereső

Ezt a címet viseli annak a Népek Hangja, Zenéje és Arca – Redentore Fesztivál ettnic@, amelyet a MediaCulture pscarl, a LIdrA Tecnopolis Kulturális Egyesület és Velence II. Kerületi Önkormányzati Tanácsa már második alkalommal rendez meg, együttműködésben a Velencei Városháza Kulturális, Idegenforgalmi és Kommunikációs Bizottságával és a Luigi Nono Archívummal.

Az esemény védnöke, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Római Magyar Akadémia, a Hungarofest és a NKA Nemzeti Kulturális Alapprogram a 2004. július 10-től 17-ig tartó hetet a világhírű magyar zeneszerzőnek, Bartók Bélának dedikálja. Tizennégy féle zenei program, filmvetítés: zene, színház, ünnep, film, kiállítás, művészet várja az érdeklődőket. A belépés minden eseményre ingyenes.

2004-ben abból az alkalomból, hogy Magyarország hivatalosan is csatlakozott az Európai Unióhoz, a „Festival ettnic@” szeretné folytatni az előző évben elindított párbeszédet a különböző kulturális identitások értékességéről, elfogadásáról és támogatásáról –így juthatunk el a kortárs zene egyik atyjától egy olyan gazdag és sokszínű világszemléletig, amely a kulturális különbségeket éltető forrásként használja és megalapozza az eltérő nemzetek együttélését az Új Európában.

A “Festival ettnic@” művészeti összeállítására alapvetően jellemző az állandóan megújuló kortárs zene, amely saját népének kulturális adottságaiból merít –újraértékeli azokat, és fejlődésének élő részesévé teszi. az idei “Redentore ettnic@ Voci, suoni e visioni dai popoli” fesztivál főszereplője Magyarország kulturális, művészeti és zenei öröksége lesz. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy a zene, a színház és a filmművészet segítségével, Velence gyönyörű terein, hangulatos utcácskáin egy olyan országgal találkozhassunk, melynek történelme, jelentős zenei, művészeti és kulturális öröksége méltán kerülhet figyelmünk középpontjába. Olyan hagyományok elevenednek meg, amelyek megtermékenyítik a kortárs művészetet. Bartók Béla, a 20. századi zenei irányzatok egyik vezérlakja új úton jár és különleges értékeket közvetít: a kortárs, klasszikus zenét, az erdélyi és dél-magyarországi falvak népzenei motívumaival ötvözi.

9ca1a40e-0c68-4fc1-9cde-05eee7a9e7b0

A bartóki modellt követik a Fesztivál előadói különböző zenei stílusban: a Makám ethno zenéjétől kezdve, a Muzsikás hagyományos magyar népzenéjén vagy a Weiner-Szász Zenekar kamaramuzsikáján át a Dresch Quartet egyénített jazzjátékáig, az Ektar, a Jánosi együttes vagy Szabados György muzsikájáig. A Redentore ünnep szakrális szerepéhez illően 2004. július 11-én a Giudecca-sziget hatalmas votívtemplomában a világhírű énekes, Sebestyén Márta egy magyar és más külföldi szerzők vallásos énekeit tartalmazó műsort mutat be. A gazdag programot egy dokumentatív jellegű kiállítás egészíti ki Bartók Béla nyomában címmel. A kiállítás koncepciója három szempontból közelíti meg a nagy zeneszerzőt: Móser Zoltán fényképeit azokon a helyeken készítette, ahol Bartók Béla járt gyűjtőútjain, a képeken kívül Luigi Nono írásaiból olvasgatunk, amelyek a művész zenei nyelvezetét elemzik, aki úgy ír a magyar zeneszerző alkotásairól, hogy a belülről fakadó, rejtett folklór szerkezetét úgy használja, hogy nem utánozza és nem összeollózza az általa megalkotott zenét. A kiállítás ideje alatt a Gyökerek című film látható a kiállítótérben, amelyet Bartók Béla élete inspirált, a film a híres magyar rendező, Gaál István alkotása.

Egy olyan tipikusan velencei fesztiválról, mint a Redentore, nem hiányozhatnak a lagúna hangulatához kapcsolódó pillanatok, Goldoni, Chioggiai csetepaté című színdarabja, amelyet a csodálatos Corte dei Cordamin tekinthetünk meg, Giudecca szigetén, ahol a színészek a tér házait is bevonják játékukba. Ugyanezen a téren perdülhetünk táncra a hagyományos pénteki ettnica@ táncesten: július 16-án az ismert Tatros és Söndörgő együttesek húzzák a talpalávalót, tíz zenészzel és táncossal vonják be a közönséget a magyar, keleti és balkáni táncokba. A záróeste, a “notte dei foghi” a Redentore ünnepének megtestesülése, amikor az ünneplők a lagúna partjára vonulnak, asztalokhoz ülnek, miközben a Fanfara Complexa és a Szilvási Gipsy Band mulattatják zenéjükkel és táncosaikkal a közönséget.