Sára, Márió

A BFZ Rachmaninov CD-jének nemzetközi sikere

2004.07.12. 00:00

Programkereső

Amire nagyon ritkán volt példa: Európa két legtekintélyesebb zenei szaklapja, a párizsi Diapason és a londoni Gramophone is a hónap lemezének választotta júliusban a Budapesti Fesztiválzenekar új Rachmaninov CD-jét, miközben a Classics Today, az USA mértékadó komolyzenei internetes folyóirata az adható legmagasabb osztályzattal, a tizes skálán tízzel fejezte ki elismerését a Channel Classics lemezcégnél most megjelent felvétel iránt.
e80ad819-eccb-4ce7-b232-b37ee58c80ff

David Hurwitz, az amerikai Classics Today szakírója szerint "... ezt a felvételt nem lehet eléggé ajánlani. Itt minden egyszerűen tökéletes és méltó mindazok figyelmére, akik a legmagasabb színtű zenei előadást keresik korszerű hangminőségben."

Jean-Charles Hoffele, a párizsi Diapason kritikusa örömmel nyugtázza, hogy a megszokott pátosz helyett Fischer Iván tolmácsolásában Rachmaninov II. szimfóniája a mű őszi színeit és fényeit mutatja meg. "A magyar vonósok finomsága és áttetsző játéka egy másik dunamenti együttest idéz" - írja egyértelműen a Bécsi Filharmonikusokhoz hasonlítva a BFZ előadását.

James Jolly, a londoni Gramophone főszerkesztője nem leplezi lelkesedését a hónap lemezének választott felvétel iránt: "Hosszú időnek kellett eltelnie, míg egy karmester és lemezcég felvette az André Previn által sok éve odaadobott kesztyűt. A szuper audió CD és a térhatású hang iránt büszkén és eredményesen elkötelezett Channel Classics új partnereként Fischer Iván és csodálatos budapesti zenekara most káprázatos előadásban és hangminőségben elkészítette korunk felvételét.