Piroska

Wieseni fesztiválnyár

2004.07.16. 00:00

Programkereső

Csak nevében őrzi a dzsesszt a Jazzfest A burgenlandi falu, Wiesen szép lassan felkerül a hazai fesztiváltérképre is: a település határában egykor otthonra lelő Jazzfest mellett/körül a kilencvenes évek második felétől egész fesztiválsorozat várja a zenei érdekességekre vagy csak bulizni vágyókat.

Július 2-án és 3-án az elektronikus zenei világsztárok (Massive Attack, Goldfrapp, Adam Freeland) sora járt erre, az elmúlt hétvégén a zúzósabb-zajosabb zenékre hajtó rockereké volt a terep, hisz a Forestglade-en többek között a Placebo, a Cypress Hill, Iggy Pop, Black Reber Motorcycle Club lépett fel. Ezen a víkenden pedig a dzsesszesebb kalandokra vágyókat várják a Soprontól alig húsz kilométerre lévő falu határában fekvő völgyben kialakított fesztiválterületen.

A nagy múltú Jazzfest persze már egy ideje csak nevében őrzi a dzsesszt, az ott fellépők között hagyományos értelemben vett dzsesszelőadót ma csak elvétve találhatunk. Pénteken például kifejezetten dance-pop (Moloko) a fő húzónév, de az egész hétvégi programot áttekintve is feltűnő, hogy egyedül a multi-instrumentalista Marcus Miller (szombat este) képviseli a műfajt. Bár ő is inkább a dzsessz funkkal, R & B-zal és rockkal érintkező határvidékén mozog és alkot. A negyvenöt éves muzsikus-producert még Miles Davis fedezte fel a nyolcvanas években a világnak (Tutu című erősen popos lemeze szinte minden téren Miller keze nyomát viseli magán), majd szólistaként az idők folyamán generációja egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb tagjává nőtte ki magát. Több-kevesebb rendszerességgel megjelenő, nem elsősorban dzsesszkörökben népszerű lemezein Miller sikeresen vegyíti a dzsesszt a funkkal és az elektronikával.

A szombati nap másik sztárja, az ötvenkilenc éves Van Morrison viszont sokkal inkább rhythm & blues, mint dzsessz. A hatvanas évek legendás ír zenekara, a Them egykori énekese több mint három évtizedes sikeres szólópályát tudhat maga mögött. Bluesba hajló zenei világa pedig egyben meg is előlegezi a másnapi fő csapást - a vasárnap kifejezetten a bluesé. Elsősorban a hetven felett is aktív és a műfaj népszerűsítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett John Mayall és aktuális Bluesbreakerse vonzhatja a látogatókat, bár a nála két generációval fiatalabb ír gitárvirtuózra, Gary Moore-ra is vélhetően sokan kíváncsiak. A nosztalgiahullám része, bár nagyon is eleven produkció lesz a Budapesten szintén megforduló Colosseum, amely ezúttal a neves brit szaxofonossal, Barbara Thompsonnal egészül ki. Az eseménysorozat végére a pontot pedig a néhai Doors együttes egy sajátos huszonegyedik századi reinkarnációja teszi: a billentyűs Ray Manzarek és a gitáros Robbie Krieger egy alkalmi ritmusszekcióval egészül ki, Jim Morrison harmincnégy éve megüresedett helyét pedig a nyolcvanas évek sikercsapata, a Cult énekese, Ian Astbury próbálja időlegesen pótolni.

A Doors vasárnapi múltidézését augusztus folyamán újabbak követik Wiesenben: a Legends of Rock fedőnevű rendezvényen egyetlen napon (6-án) négy egykori bálványzenekar, a Jethro Tull, a Uriah Heep, a Ten Years After és a Canned Heat is elérhető, egy nappal később pedig a nyolcvanas évek két popdívája, az angol Kim Wilde és a német Nena látható-hallható mai valójában. A hónap második felében (20-án és 21-én) a Wiesen Sunsplashen a reggae áll majd a középpontban, többek között Alpha Blondy, a Misty In Roots, Ini Kamoze és Shaggy részvételével. A wieseni fesztiválnyarat pedig - miként az utóbbi években megszokhattuk - augusztus 24 és 26 között a TwoDaysAWeek nevű rendezvény zárja, igen erős rockzenei kínálattal, úgy mint Offspring, Muse, Bloodhound Gang, dEUS, Franz Ferdinand, Kings Of Leon és Supergrass.