Aladár, Álmos

Operacsillagok egy színpadon

2004.07.19. 00:00

Programkereső

Egyedülálló koncertre kerül sor 2004. szeptember 27-én, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban: a gálaesten huszonhét híres magyar operaénekes – köztük jó néhány világsztár – lép színpadra, és az egyéni műsorszámok illetve duettek után a fináléban együtt is énekelnek majd.

A kivételes hangverseny célja az opera műfajának népszerűsítése, értékeinek védelme és felmutatása – mondta a cég képviseletében Őszy-Tóth Gábriel, a koncert producere, jelezve, hogy még egy ilyen nagyszabású komolyzenei eseményhez sem könnyű támogatókat találni, így jelenleg is keresik az együttműködő partnereket.

A koncert programját Balla Ibolya, a Magyar Állami Operaház magán-ének-korrepetitora állította össze az operairodalom legnépszerűbb áriáiból. Az operaénekesnők közül elfogadta a felkérést Csavlek Etelka, Kertesi Ingrid, Kincses Veronika, Lukács Gyöngyi, Marton Éva, Mészöly Katalin, Misura Zsuzsa, Pánczél Éva, Pitti Katalin, Rost Andrea, Sass Sylvia, Sümegi Eszter, Szűcs Márta, Takács Tamara, Temesi Mária, Tokody Ilona. Fellép továbbá Airizer Csaba, Bándi János, Gregor József, Gulyás Dénes, Kiss B. Atilla, Kováts Kolos, Miller Lajos, Molnár András, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, valamint a magyar állampolgárságot kapott Fokanov Anatolij orosz származású énekművész.

6413f390-5cb3-41c3-a443-a8bcbd57c74a

Őszy-Tóth Gábriel elmondta, a koncertet hangos könyvbemutatónak is szánják, hiszen a gálán azok a művészek szerepelnek, akik megszólalnak az „Operacsillagok – függöny mögött” című, szeptember végén megjelenő interjúkötetében. A Helikon Kiadó által gondozott, mintegy 480 oldalas kiadvány két zenei CD-t is magában foglal; az exkluzív válogatás az énekesek egy-egy áriáját tartalmazza.

A több mint 220 színes és fekete-fehér fotóval illusztrált könyvben 29-en vallanak pályájukról, mesélnek színpadi történeteket, mondják el életfilozófiájukat. Közülük 27-en fogadták el a koncertre szóló felkérést, Miklósa Erika és Polgár László elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni a szeptemberi hangversenyen.