Aladár, Álmos

Túriózum - Összművészet Mezőtúron

2004.07.19. 00:00

Programkereső

Augusztusban egy hétig - három színpadon és több színtéren - mindent szabad a művészetnek Mezőtúron: a kul-TÚRa Fesztivál augusztus 16-án kezdődik az alföldi városban. A korábbi tapasztalatok szerint a művészeti napok egyik legnépszerűbb programja a több száz éves múltra visszatekintő Túri Vásár, ahová minden évben több tízezer ember látogat el.

A város vezetésének célja, hogy a kul-TÚRa fesztivál a hazai nyári kulturális események egyik legkedveltebb rendezvényévé váljon. Így az esemény a színház, a zene, az irodalom, a táncművészet, a képzőművészet, az iparművészet és a népművészet legjelesebb képviselői köré szerveződik. Mezőtúron augusztusban megfordul majd Laár András, Dresch Mihály, Boban Markovic, Ladányi Andrea, a Besh o droM és Mitsoura, az egyik fő attrakció a Kispál és a Borz "csendesülős" koncertje lesz. A kiállítóhelyeken Szekeres Attila intarzia-kiállítása, Ladislav Sabo szobrászművész önálló kiállítása és Borgó grafikai tárlata várja a látogatókat. A hivatásos művészek mellett lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a tehetséges helyi műkedvelők is.

A kul-TÚRa fesztivál keretében kerül sor a Visegrádi Négyek Kulturális Találkozójára is. Augusztus 16-án 20 órakor a Visegrádi Színpadon ad koncertet Krzysztof Œcierański lengyel jazzgitáros, 18-án a Ghymes együttes szórakoztatja a közönséget, 20-án este pedig a Visegrádi Négyek szájharmonika együttes várja az érdeklődőket. A zenekar tagjai Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és - hazánkat képviselve - Budapestről érkeznek Mezőtúrra. A kulturális programok mellett augusztus 21-én a már hagyománnyá vált lovas-íjász verseny várja a látogatókat, de látványos szórakozást ígér alkonyatkor a sas és sólyomröptetés is.