Zsuzsanna

Európai igen a Sony–BMG-fúzióra

2004.07.21. 00:00

Programkereső

Két hónappal ezelőtt a lemezóriások két hetet kapott arra, hogy megválaszolják az Európai Bizottság kérdéseit, amelyben megvédhetik álláspontjukat az egyesüléssel kapcsolatban. Erre azért volt szükség, mert Brüsszel nem volt megelégedve a fúzió után kialakuló piaci részesedéssel. Az Európai Bizottság döntött: minden feltétel nélkül engedélyezi a két cég egyesülését.
e9745fd7-4dc7-4e70-8593-568410e07741

Tavaly novemberben a Sony Music és a német Bertelsmann AG médiakonszern zenei részlege, a BMG szándéklevelet írt alá a zenei részlegek összevonásáról. Ezzel a világ egyik legnagyobb zenekiadója jöhetne létre, s a piacvezető Universal Music céget is letaszíthatná az első helyről.

Az Európai Unió korábban attól tartott, hogy a cégek egyesülése magasabb CD-árakhoz és a választék szűküléséhez vezethet, ám az Európai Bizottság vizsgálata nem igazolta e félelmeket. Az egyesülés során a világ zeneiparának 80 százaléka négy nagy cég birtokába kerül. A japán Sony eddig a második, a Bertelsmann pedig az ötödik legnagyobb zenekiadó volt a világon – az egyesült cég a második legnagyobb vállalat marad a szegmensben. Piaci részesedése alapján vezető helyét továbbra is megőrzi az EMI, harmadik a Vivendi, negyedik pedig a Warner. A társaságok azt remélik, hogy ily módon könnyebben fel tudnak lépni az illegális letöltések és a CD-hamisítások ellen.

A két zenei részleg egyesülését még az amerikai versenyhatóságnak is jóvá kell hagynia, de mivel mindkét cég veszteséget könyvelhet el az elmúlt évet tekintve, remélik, hogy a versenyhatóságok ezúttal elnézőek lesznek, és megértik a költségcsökkentés és a piacnövelés szükségességét. Az amerikai döntés néhány napon belül várható.