Vince, Artúr

Tíz nap alvás nélkül

2004.07.22. 00:00

Programkereső

Elhárult minden akadály, teljes a költségvetés, ma tehát kinyitja kapuit a Művészetek Völgye. Tíz napon, öt és félszáz fős stáb ezeregyszáz programmal várja a művészetek rajongóit a hat Balaton-felvidéki faluban: Kapolcson, Monostorapátiban, Taliándörögdön, Vigántpetenden, Öcsön és Pulán.

Márta István fesztiváligazgató örömmel jelentette lapunknak, hogy csütörtökön reggel megszólalt a telefonja és a vonalban Hiller István kultúrális miniszter azt mondta: a tárca kiegészíti rendezvény költségvetését a hiányzó összeg erejéig. Egy nappal korábban még nem lehetett tudni, honnan fogják megszerezni a büdzsében fekete lyukként tátongó húsz millió forintot. Egy héttel ezelőtt, ez az összeg még a duplája volt, tegnap adtunk hírt arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal segítségével jelentős mértékben csökkent a hiány. Mától tehát már egész nap fogadja a hat falu művészetek kedvelőit és művelőit: augusztus 1-ig 1100 programból válogathatnak a Balaton-felvidéki völgybe látogatók. A Pesti Műsor ingyenes különkiadásaként megjelent programfüzet, mintegy száz oldalon keresztül sorolja a 16. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye eseményeit, melyekre idén is 200 ezer nézőt várnak a szervezők. Ebben a füzetben és a fesztivál honlapján (www.kapolcs.hu) kimerítő információval szolgálnak és a keresést megkönnyítendő az internetes portálon gyors keresőprogramot fejlesztettek ki, az események pedig napi és helyszín szerinti bontásban valamint naptárszerűen is megtalálhatók.

A temérdek programból csak igazán nagy vonalakban lehet válogatni és ajánlani. Kapolcson a Gástya árokban egy héten át a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásai, koncetjei és kiállításai láthatók. Lesz Piazzolla-est, reggelente közös jóga, Hobo-koncert, a Felsőiskolában pedig Internetezési lehetőség az Informatikai és Hírközlési Minisztérium jóvoltából. Filmvetítések, Völgyhíradó, templomi koncertek, utcaszínházi előadások tarkítják még a programot. Taliándörögdön nemcsak a korábbi siker, de a megfelelő infrastruktúra hiánya is szükségessé tette, hogy a klastromfaluból a Lőtérre telepítsék át az eseményeket. Ezen a településen mutatkozik be, a magyar Iparművészeti Egyetem - a hallgatók megjelenése idén a gravitáció témája köré szerveződik. Monostorapátiba költözik a Krétakör Színház, akik a falu focipályája mellett vertek sátrat idén is. Itt tartják a legendás Hazámhazám előadás folytatásának szánt Feketeország munkabemutatóját. Az előadást esténként 8 órától tekintheti meg a közönség, ha egyszerre érdeklődik a Krétakör műhelymunkája, és a politikai színház iránt. Ugyanitt délelőttönként a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. artistái tanítják a cirkusz mesterséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Öcsön fogadják be a Művészetek Völgyébe idei díszvendégként érkező Szeged városának produkcióit. A Bárka Színház ismét lehorgonyoz Pulán, Mrozek Mulatságát játszák, koncerteznek az Operett című darabjuk dalaival. És velük lesz Kiss Erzsi, Nádasdy Ádám, Tim Carroll, Parti Nagy Lajos, Balázs Elemér, Varró Dániel, a BesoDrom, és Garaczi László. A Vigántpetenden táborozó színészek naponta másik vendégrendezővel rögtönöznek minden estére újabb és újabb bemutatót a Dekameron aznapra eső tíz történetének szabad felhasználásával. A rendezők többek között Árkosi Árpád, Szabados Mihály, Rumi László, Dettre Gábor és Vidnyánszky Attila lesznek, és természetesen a délelőtti próbák is nyilvánosak. A több tucatnyi kiállításról is külön rovat számol be a műsorfüzetben, akárcsak a Művészetek Zöldje elnevezési környezetvédelmi minifesztivál programjairól.

A tíz napra érvényes Völgybérlet 8000 Ft. A napijegy, mely minden rendezvényre belépőként szolgál, 1200 Ft-ba kerül.