Zelma, Rajmund

Éjszaka a Völgyben

2004.07.26. 00:00

Programkereső

Kellemes programok botrányhősök nélkül - nagyjából így lehetne összefoglalni a Művészetek Völgye első napjait, mert bár a szervezők állandó szándéka szembemenni a "konzumkultúrával", azok sem unatkozhattak a sátrukban, akiket esetleg kevésbé hoz izgalomba a csuhébaba-készítés vagy a bábszínház. Persze volt az is, ahogy zene, látványosság és pörgés is bőven.

Igaz, programdömpingre csak ma estétől számíthatunk, a kézművesvásárok, gyerekprogramok, de legfőképp a söntések számából következtetve minden korosztály, még az EFOTT-ról átruccanók is megtalálták a számításukat.

Nemcsak a programok öszszeállításában, de szerepükben is egyre nagyobb önállóságot élveznek a falvak. Kapolcs Völgykorzóvá alakult: leginkább délutáni ejtőzésre, esti mulatozásokra alkalmas.

Taliándörögd ennél többet vállalt az idén, az itteni szervezők nemcsak arra esküdtek fel, hogy "élővé varázsolják a múltat", de a modern művészetek fiatal tehetségeinek is lehetőséget adnak. Míg a Klastromromnál a Balassi-emlékév jegyében költészeti verseny, mesterségbemutatók és reneszánsz kézműves-foglalkozások várják az erre fogékonyakat, addig lőtávolságnyira, a Lőtér színpadon az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak nejlonzacskó-, tüll- és egyéb ismeretlen eredetű ruhakölteményeit keltik életre esténként a Budapest Tánciskola növendékei. Meghökkentő performanszaikat, légi divatbemutatóikat hajnalig tartó bulizás követi. A (szintén) fiatal építészek tervezte óriás hajóhinta pedig egyenesen játszótéri hangulatot kölcsönöz a faluvégnek.

Hasonlóan merész Öcs programkínálata is. Az idei vendégváros, Szeged művészeinek bemutatkozásán túl buddhista előadás-sorozat és roma filmklub színesíti a kínálatot, és a falu határában lévő kőfejtőben kialakított színpad ad otthont a fesztivál legzúzósabb koncertjeinek is.

Persze nemcsak itt, és nemcsak így zajlott az első hétvége. A művészet társas élmény. Hogy az előbbi szüli-e az utóbbit vagy fordítva, nézőpont kérdése. Tény viszont, hogy a Művészetek Völgyében rendre megtörténik ez a találkozás.