Zsuzsanna

Cigányzene, szerb zene

2004.07.27. 00:00

Programkereső

Ha kételkednének abban, hogy néhány kanál és kanna segítségével igazi "bulizós" hangulatot lehet teremteni, nem szabad kihagyniuk a Szentendrei Nyári Fesztivál ma esti World Teátrumát - persze az igazi mulatsághoz kell még egy-két tambura, gitár, bőgő, na meg a Parno Graszt zenekar.

A cigányul fehér lovat jelentő társulat 1987-ben alakult: a hét muzsikus mindegyike énekel is, produkciójukat többnyire tíz táncos teszi teljessé, akik között tízéves gyerek éppúgy akad, mint 72 éves nagypapa. Repertoárjuk az autentikus cigányfolklórra épül, a dalokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Romániában gyűjtötték, táncaik is ezt a vidéket idézik. A Parno Graszt egyébként az első olyan magyar zenekar, amelynek lemeze, a Rávágok a zongorára felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára.

A zenekar a Szentendrei Nyári Fesztivál új programján, az először megrendezendő World Teátrumon lép fel, amelynek célja, hogy olyan világzenei produkciókat hozzanak össze egy színpadra, amelyek még sosem zenéltek együtt. A városháza udvarán este kilenckor a Parno Graszt társa a Vujicsics zenekar lesz. Ez a formáció a táncház-népzenei mozgalom kialakulásakor, 1974-ben alakult, hogy ne hagyják feledésbe merülni mindazt, amit a Budapest környéki települések szerb közösségei megőriztek. Később felvállalták a hazai horvát népzenei kultúra gyűjtését, megszólaltatását is. A héttagú együttes munkáját többek között eMeRTON-díjjal ismerték el.