Zsuzsanna

Kiránduló koncert Csákvárra

2004.07.27. 00:00

Programkereső

Az Erdődy Kamarazenekar kultúrtörténeti kirándulásra és hangversenyre hívja hallgatóságát augusztus elsején. Délután öt órára érdemes megérkezni Csákvárra, hogy az Esterházy-kastély parkjában históriai információkat kapjunk, utána a páratlan szépségű környezetben élvezzük a muzsikát.
186971f3-0638-4d4f-823b-ef9aa1e55965

Csákvár fő nevezetessége az Esterházy grófok gyönyörű rezidenciája a hatalmas angolparkban. A barokk palotát 1871-ben fejezték be, melynek építésén Fellner Jakab is dolgozott. A kastélyban ma gyógyintézet működik, melynek igazgató főorvosa, dr. Dékány Erzsébet idézi föl a ház és a család történetét.

A fiatal, hivatásos zenészekből 1994-ben alakult Erdődy Kamarazenekar a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy XVIII. századi, kéziratosan fennmaradt és eddig ismeretlen magyar vonatkozású műveket kutasson fel, majd megfelelő előkészítő munka után mutasson be a közönségnek. Az együttes nevének megválasztása is a XVIII. sz. iránti érdeklődésre utal: Erdődy János gróf az 1700-as évek végén Pozsonyban hasonló méretű zenekart tartott fenn. A zenekar alapítója és művészeti vezetője Szefcsik Zsolt hegedűművész.

A csákvári koncert programja századokat fog át: először Antonio Rosetti D-dúr notturnója hangzik el – abban az időben keletkezett, amikor a kastélyt építették –, majd Carl-Philipp Emmanuel Bach 12 kis darabját játsszák, ezt követően Mozart F-dúr divertimentója és Weiner Leó második divertimentója következik.

A hangversenyre a belépés díjtalan, ám a koncert után autóbusz különjáratot indítanak Budapestre, amely személyenként 1500 forint. Jelentkezni a 466-4240-as telefon, illetve fax számon lehet vagy e-mailen az erdody@posta.net címen. A jelentkezést a zenekar visszaigazolja, s egyben közli az utazás részleteit.