Gusztáv

Szinetár Rigolettot rendez

2004.07.29. 00:00

Programkereső

Augusztus 4-19-ig várja a közönséget a BudaFest Opera és Balett Fesztivál, a Magyar Állami Operaházban. A nyitó előadás Verdi Rigolettója lesz, Szinetár Miklós rendezésében. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Kesselyák Gergely vezényli - hangzott el a Operaházban tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

A címszerepet a világhírű olasz baritonista Paolo Gavanelli énekli, közreműködik még a chillei Felipe Rojas, s az orosz Anatolij Fokanov, s a Gilda szerepében színpadra lépő Miklósa Erikának is tapsolhat majd a közönség az Operaházban. Az előadás ősszel japán turnéra indul, de aki lemarad a fesztivál előadásáról a jövő évadban az Erkel Színház repertoárjában is megtekintheti az előadást. A világ legnagyobb operaházai - a milánói Scala, a New York-i Metropolitan és a londoni Covent Garden - után ismét Budapesten hallhatjuk Lukács Gyöngyit is, aki Lado Ataneli és Viktor Afanasenko közreműködésével augusztus 6-án és 8-án ad gálakoncertet. Szintén két estén lesz látható Kovalik Balázs által rendezett az elmúlt évadokban nagy sikert aratott Turandot is.

Két világhírű balett társulat is fellép a BudaFesten. Augusztus 13-án és 14-én a Svéd Királyi Balett szólistáiból alakult Stockholm 59 North társulata lép fel az Operaház színpadán két másik északi társulattal együtt a Nordic balett gálán. Augusztus 15-én a Miami Balett, Maximum Dance Company társulata mutatkozik be. Az együttest 1997-ben Yanis Pikieris alapította, energikus és szenvedélyes előadásainak és nem utolsó sorban nemzetközi rangú vezető táncosainak köszönhetően hamar kivívta a szakma és a közönség elismerését. Az együttes gálaműsora a Magyar Állami Operaházban klasszikus és modern balettek részleteiből áll.