Fábián, Sebestyén

Zempléni Fesztivál a megújulás jegyében

2004.07.29. 00:00

Programkereső

Hazánkban alighanem párját ritkítja a példa, hogy egy kulturális fesztivál főszponzora maga válik főszereplőjévé egy rendezvénysorozat életben tartásának - elnézést a meglehetősen profán hasonlatért, de kissé a nyúl viszi a puskát.

A Zempléni Fesztivál (régebben Művészeti Napok) esetében majdnem ez történt. Az alapítók, a Liszt Ferenc kamarazenekar, az Óbudai Társaskör, Merényi Judit és Rolla János megelégelve az évről évre keservesebb szélmalomharcot a pénzért, lemondtak a szervezés jogáról. A főtámogató az Antenna Hungária Rt. vezetése azonban nem akarta, hogy a Zempléni Művészeti Napok nagy hagyományú rendezvénysorozata feledésbe merüljön, és vége legyen az ország egyik legérdekesebb kulturális fesztiváljának, mely ráadásul a méltatalnul háttérbe szorult keleti országrész művészeti életének, turizmusának fellendítését tűzte ki célul. Dr. László Géza a cég igazgatója nem kis keserűséggel jegyezte meg, hogy évről évre több és több pénzzel támogatták a rendezvényosorozatot, a kieső állami források pótlására. Követhetetlen és sajnos mindmáig nem értékelvű a fesztiválok finanszíroza, és nagyon sajnálatos a pénzek elosztásának gyakorlata, hogy a legnagyobb összegeket azok kapják, akik érdekeiket leghatározottabban képviselik a nyilvánosság előtt - vélte. Hollerung Károly fesztiváligazgató a szervező Interkultur Hungária Kht. vezetője elkeseredetten állapította meg, hogy tavaly a nehéz helyzet ellenére nagyjából tudták, hogy kiket hívhatnak meg, és mennyiből gazdálkodhatnak a következő rendezvénysorozaton, ma a források is megszűntek, melyre pályázni lehet, és elképzelése sincs, jövőre hogyan alakul a Zempléni Fesztivál sorsa.

A nehézségek ellenére a szervezőknek a megújulásra is futotta az erejükből. Mind több fiatal, tehetséges zenész mutatkozhat be, a rendezők merész ötelete alapján lesz kortárs opera is (Vajda: Leonce és Léna című előadása). A vetélytársaknak számító Danubia Szimfonikus Zenekar, és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar egyaránt részt vesz a rendezvényen, tagjai számos koncerten, különféle formációkban muzsikálnak együtt. Egyre nagyobb szerepet kap a vidék zenei élete, de megőrizték hagyományát a régi utazókoncerteknek is, a különféle híreszteléseknek méltó cáfolata lesz, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja a búcsúkoncertet.