Piroska

Legnagyobb mumus az eső

2004.07.30. 00:00

Programkereső

Hatvanezernél is több program várja augusztus 4-étől egy héten át a Sziget Fesztivál látogatóit. Az idei változatos, multikulturális kavalkádon fellép többek között a Rasmus, a Pet Shop Boys, a Basement Jaxx, Die Aerzte, a Seeed, a Faithless, Busta Rhymes, a Sugababes, a Bloodhound Gang, a Fun Lovin' Criminals, az In Flames és az Anthrax.

Marinka Csaba a fesztivál egyik főszervezője az újdonságokról szólva elmondta, hogy a Sziget mára elérte végső arculatát, most már nem mennyiségi, inkább minőségi fejlesztéseket terveznek. Igy például szigorítjuk a belső autóforgalmat, de újdonságnak számít, hogy a kerékpármegőrzőben már javításokat is vállalnak, előzetes kérésre a látássérültek kísérőszolgálatot vehetnek igénybe, bővítik a szelektív hulladékgyűjtő helyek számát.

Az elmúlt napok rossz időjárása miatt nem kerülhet veszélybe a Sziget Fesztivál, Marinka Csaba a Népszava kérdésére ironikusan megjegyezte, egy szabadtéri fesztivál szervezőinek legnagyobb mumusa az eső, amit esőűző tánccal lehet talán megoldani, de a fesztiválszervezés mellett nincs idejük táncolni! Arra a kérdésre, hogy a Hajógyári Sziget tulajdonjogának megváltása, nem befolyásolja-e ez a Sziget jövőjét, kijelentette, a rendezvény területe ugyanúgy mint eddig, a főváros tulajdona, annak a résznek változott meg a tulajdonjoga, ahol ők nem tartanak fesztivált, csupán az autósforgalmuk jön keresztül rajta. A mostani tulajdonosokkal különben jó a viszonyunk.

Az elmúlt években mesterségesen keltett feszültségekkel próbálták támadni a fesztivált, mint például a meleg sátor körüli hisztéria keltés - vélte a szervező. Az idén úgy tűnik ezek elmaradtak, arra a kérdésre, hogy változtattak-e az eddigi programösszeállítási filozófián, elmondta, minden olyan, a változatos kulturális irányzatokat felvonultató program lesz, ami tavaly is volt. Tavaly 353 ezer látogató volt az egy hét alatt, de az első két esős nap sokakat visszatartott. A napi létszámot 65 ezer főben maximalizálták, ennyit tud kényelmesen ellátni az infrastruktúra, tehát elméletileg emelkedhet 400.000 körülire a heti létszám.

Hogy miket is láthat az idei szigatlakó, szinte lehetetlen felsorolni, ízelítőül csak néhány esemény. A Nagyszínpad a mainstream fesztiválja, ahol fellép – többek között a The Rasmus, a Pet Shop Boys, a Basement Jaxx, Die Aerzte, a Seeed, a Faithless, Busta Rhymes, a Sugababes, a Bloodhound Gang, a Fun Lovin' Criminals, az In Flames és az Anthrax - sok együttes neve nemcsak fiatalabb korosztálynak cseng ismerősen. A djuice Világzenei Nagyszínpad nemzetközi mércével is kimagasló programsorozattal, a világ legjobb előadóival, feltörekvő csillagaival jelentkezik, így például itt lesz hallható és látjató az Orchestra Baobab, Rachid Taha, Omara Portuondo és a Klezmatics. A Sziget elektronikus zenei megasátra, a Globe Party tengerentúli és európai előadókkal, a stílusok legnagyobb neveivel várja a látogatókat , úgy mint Paul Oakenfold, Josh Wink, Adam F és sokan mások. A Sziget Hammer World színpada a Metálosok Fesztiválja, a délutántól hajnalig tartó koncertáradatával, a műfaj kiemelkedő zúzós bandáival. Itt játszik majd többek között a The Gathering, a Cannibal Corpse, az Amorphis. A Sziget WAN2 Színpadán a világ számos fesztiváljait és nagyvárosok koncerttermeit megjárt bandák lépnek fel, képviselve a zenei stílusok sokszínűségét. A roma sátorban Roma Kulturális Fesztivál lesz, ahol indiai, holland, osztrák, francia, szerb, török, cseh, macedón, román, spanyol és Kanadából érkező fellépők mutatják be a kultúrájukat. De külön fesztiválként megállná a helyét a Sziget Színházi- és Táncsátra is, ahol idén – többek mellett - Angliából, Bulgáriából, Franciaországból, Tunéziából, Izraelből és Dél-Afrikából is érkeznek fellépők. Mindezeken túl további programhelyszíneken, 60 ezernél is több rendezvény lesz a Szigeten, tehát van miből válogatni.

Idén is lesz Civil falu, bár a Civil Falu Szigeten az AIDS szűrés programja meghiúsult. A Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) tegnapig várta a Sziget Fesztiválon részt vevő civil szervezeteket, hogy aláírják a megállapodást a Civil Falu rendezvényeinek támogatására; a szervezetek képviselői azonban úgy látják, hogy már nincs idő megszervezni az AIDS-szűrést, de a híresztelésekkel ellentétben tűcsere program lesz.