Sára, Márió

Székesfehérvári Árva Lázár

2004.07.31. 00:00

Programkereső

A székesfehérvári Musica Regia Fesztiválon augusztus 1-je és 12-e között három előadást is láthat a publikum a Városház téri szabadtéri színpadon. A szervezők a kéthetes fesztivál műsorának kialakításakor a műfaji változatosságra törekedtek: azaz lesz balett, komolyzenei koncert és balladaest.

A Musica Regia idei nyitányaként vasárnap este ősbemutató várható. Az Árva Lázár című mű szerzőit a közhiedelem és a folklór fennmaradt népköltészeti alkotásai ihlették. Ismert és eddig kevésbé ismert népballadák, valamint Arany János Tetemre hívás című költeményének felhasználásával alkották meg Árva Lázár történetét, akinek históriája eddig nem létezett ugyan a magyar balladahagyományban, de minden egyes eleme és résztörténete innen származik. A darabhoz Madarász Iván komponált zenét. A sajátos művet négyszer is műsorra tűzik: az augusztus 1-jei premiert követően 2-án, 8-án és 9-én. A Réczei Tamás és Harangi Mária rendezte darab főbb szerepeit Kőházi Ádám, Csizmadia Ildikó, Jászberényi Gábor, Zakariás Éva, Zsurzs Kati, Brunner Márta, Závodszky Noémi és Kozáry Ferenc játsszák. Közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Drahos Béla karmester irányításával.

A fesztivál elmaradhatatlan része a Fuvolavarázs: Drahos Béla fuvolaestjének helyszíne azonban ezúttal nem a Városház téri színpad, hanem a fehérvári bazilika lesz. Ugyancsak az Alba Regia Szimfonikusok kísérik a fesztivált záró operagálát augusztus 12-én, amikor Kertesi Ingrid és Kovácsházi István ad elő népszerű operaáriákat a város főterén.