Aladár, Álmos

Szimfonikus zene az utcán

2004.07.31. 00:00

Programkereső

Láttak már valaha szimfonikus zenekart esőerdőben játszani? Vagy a legelőn a birkák között? Vagy a vasúti pálya mellett? Vagy akár egy szökőkútban? A tengerparti strandon, egy magas hegy lejtőjén, egy gyors szárnyashajó fedélzetén? Ha nem, érdemes megtudni, hol játszik a legközelebb a Ricciotti zenekar, amely augusztus első hetében Magyarországon turnézik.

Negyven fiatal zenész kötelezte el magát, hogy a szimfonikus zene iránti szeretetét mindenhol és mindenkivel megossza. Azért dolgoznak nagy lelkesedéssel, hogy azoknak az embereknek is elvigyék a zenét, akik általában nem látogatnak el a koncerttermekbe. Szinte semmi olyan nincs a Ricciottiban, amit egy hagyományos zenekartól el lehetne várni. A zenészek az utcai ruhájukban állnak össze zenélni, lehetőleg olyan közel a hallgatósághoz, amilyen közel csak lehet. Az előadás alatt az együttes két tagja konferálja a zeneszámokat, és amennyire csak lehet, megpróbálja bevonni a közönséget a zenekar játékába.

A Ricciotti 1970 óta járja a világot mindig változó összetételben. Zenészei kivétel nélkül akadémiát, illetve konzervatóriumot végzett, vagy még most is ott tanuló zenészek. Az együttes minden turnéjának minden napján minimum 3, maximum 12 koncertet ad. Ez csak akkor kivitelezhető, ha megvan hozzá a kellő sebesség: a tagok kiugranak a buszból, összeállnak, majd megszólaltatják az első hangokat, és ehhez mindössze 2 perc 31 másodpercre van szükségük. Repertoárjuk igen széles: a klasszikus zenétől a jazzig, az operától a popzenéig, a world musictól a filmzenéig terjed, a magyarországi turné központi témája a cigányzene lesz. Hasonlóan változatos a helyszínválasztásuk: augusztus 1. és 7. között játszanak például a Heim Pál Gyermekkórházban, a Pető Intézetben, a Veszprémi Csecsemő és Fogyatékos Személyek Otthonában, a Tököli és a Kozma utcai fegyházban, a budai Várban, a Veszprémi Állatkertben, a balatonfüredi Széchenyi-szobornál, a Sziget Fesztiválon vagy az egri Érsekkertben.