Hella

Holnaptól megint Sziget

2004.08.03. 00:00

Programkereső

Idén várják a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját. A nagyszabású zenei és kulturális programsorozat olajozott nagyüzemként működik. A tegnapi bejáráson a sajtó képviselői már csak az utolsó simításokat láthatták.

Már tegnap élénk forgalom volt a K hídon. Sokan igyekeztek a "mínusz egyedik" napon sátrakkal, hálózsákokkal beköltözni a Szigetre. Ugyanakkor még rengeteg teherautó és mikrobusz járkált ki-be, a sörözők és színpadok felszerelését szállítva. Az újságírókat Gerendai Károly főszervező körtúrára invitálta. A nyitott Barbie buszra nem is fért föl mindenki, sokan külön autóval jöttek utána. Ôk ugyan nem hallhatták Gerendai idegenvezetését, de láthatták, hogy a fontosabb helyszínek már tegnap szinte teljesen készen voltak. A színpadépítők még néhol fönt csüngtek a fémszerkezeteken, de már csak az utolsó simításokat végezték.

A nagyszínpadnál épp járólapokat tettek le, ezen majd a közönség ugrál, itt-ott pedig a világítást szerelték még. Az olyan sátrak bejáratát, amelyekben színpadok is vannak, hangfogó falakkal árnyékolták, hogy minél kevesebb hang szűrődjön ki belőlük – mutatta meg Gerendai a metálszínpadnál. A legnagyobb fedett helyszín a Globe Party lesz, amely 2700 négyzetméteren az elektronikus zenék kedvelőit várja – mondta.

A szervezők nagy ünneplésre készülnek, hiszen minden bizonnyal idén megérkezik a fesztivál történetének hárommilliomodik látogatója, akit majd meglepetéssel várnak. Egyébként több mint 350 ezer látogatóra számítanak. Tavaly a legsikeresebb napon összesen 62 ezren buliztak a Szigeten. 1993-ban, az első Diákszigeten összesen 43 ezer látogató volt. Idén a zuhanyozókonténerekkel és az épületekben lévő tusolókkal együtt hatszáz zuhanyozó és háromszáz mosdó áll a vendégek rendelkezésére. A hétszáz Toi-Toi vécével együtt csaknem ezer illemhely lesz a Szigeten. A fogyatékkal élők számára több helyen akadálymentes illemhelyeket állítottak fel, a látássérültek pedig idén először kísérőszolgálatot vehetnek igénybe. A Civil Szigeten pedig jeltolmácsok is lesznek. A mozgássérültek számára idén először speciális kisbuszjáratot indítanak.

A sajtó munkatársait szállító busz előtt éppen egy gázpalackokat fuvarozó teherautó kanyarodott a sziget belseje felé. Negyvenkilenc kocsmába kellett eljuttatnia a palackokat. Ezek mellett működik hét koktélbár, hatvanöt melegkonyhás büfé, öt közért, hét főtt kukoricás bódé, négy édességes, öt zöldséges és öt menzahely, azaz viszonylag olcsón meleg ételt kínáló egység.
Ma este hattól kezdődik a hivatalos beköltözés.

Az emberi jogokról

A tavalyi év sikerén felbuzdulva az Országgyűlési Biztosok Hivatala az idén is készül a Szigetre. A konkrét előadások, programok mellett bárki beszélgethet az ombudsmanokkal, megnézheti az ombudsmani beszámolókat és az egyéb kiadványokat.

Az adatvédelmi biztos napján a munkáltatók adatkezeléséről hallhatnak előadást az érdeklődők, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának napját pedig a fogyatékkal élők problémáinak szentelik. Izgalmasnak ígérkezik az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének napja is. Türelmi zóna: iparűzés vagy kizsákmányolás? címmel lesz beszélgetés. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa napjának fő témája a mediáció lesz mint az ombudsmani ügyintézés egyik talán legeredményesebb eszköze. Ezenkívül ismert roma előadóművész és teológushallgató beszélget arról, hogy roma fiatalok miként vélekednek a sikerről és az elismertségről.
A „közös” napon, a civil nagysátorban pódiumbeszélgetésen mondják el az országgyûlési biztosok, hogy mit tartanak a táguló Európáról és a bôvülô emberi jogokról. bh