Júlia, Rita

Játssz újra jazzt! – Nemzetközi jazznapok a Duna partján

2004.08.03. 00:00

Programkereső

Idén kilencedik alkalommal ad otthont Neszmély községben a Duna-part a Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok programjainak augusztus 6-8. között. A fesztivál hitvallásának megfelelően idén is a fiatal, szárnyukat bontogató jazzelőadóktól az ismert klasszikus magyar és külföldi sztárokig több stílust szólaltatnak meg a fellépők esténként nyolc órától.
9b11354c-3ad9-4f63-bcac-cae0061fae31

1996-ban egy civil szervezet, Neszmély Barátainak Köre úgy döntött, hogy évente három napra otthont ad a magyar jazznek. Az ötletgazda Nagy István volt, aki maga is játszott jazzt szaxofonosként big bandben. Aztán itt is beigazolódott az a nemzetközi tapasztalat, hogy a civilek a társadalmi nyilvánosság és kultúraélénkítés mind fontosabb bázisaivá válnak. A következő évtől ugyanis már nemzetközi szereplők is színpadra léptek: csak az elmúlt pár évben a szaxofonjáték olyan egyéniségei, mint Zbigniew Namyslowsky, Tony Lakatos, Janusz Muniak, Rico Prost, valamint a hegedűvirtuóz Hannes Beckmann.

Az idei, 2004-es Dzsesszmély szervezése szintén széles civil bázison nyugszik (Neszmély Barátainak Köre, Hungária Jazz Alapítvány, Dzsesszmély Alapítvány, Dunaalmási Nyugdíjas Klub, Dunaalmás Barátainak Köre, Révalmási Tutajos Vizisport Egylet).

A fesztivált a Lucky Boys Schuffle Band nyitja meg Falusi Mariannal, aki jazzénekesként indult, s 1983-ban e kategóriában meg is nyerte a Ki mit tud?-ot. A további fellépők között lesz a Jazzpression, a Sramkó János Group, Tony Lakatos (szaxofon) és a Jávori Sound Machine, Kyle Gregory (trombita) és a Borbély Műhely, valamint Bontovics Kati és együttese. Vasárnap a lengyelek bassgitáros sztárja, Krzysztof Scieranski játszik Vasvári Pállal. Színpadra lép továbbá az Oláh Szabolcs Quartet, valamint a Határőr Big Band Csizmadia Zsolt vezényletével.

A fesztiválnak hagyományosan része egy, a jazzhez kötődő alternatív kiállítás. Az idei Dzsesszmély három napja alatt Körtánc címmel Istenes Emília képzőművésznő zenéhez és táncművészethez kötődő alkotásai láthatóak Dunaalmáson (Amási utca 30, a fő út mentén).

A szervező civil egyesület a Magyar Rádió Rt.-vel közösen felvételt készít a három jazzéjszakáról. A hangzó anyagból CD is készül. Kedvcsinálóként a tavalyi felvételek július közepétől minden péntek este hallhatók a Magyar Rádió Petőfi Adóján.

További információ kapható a Neszmélyi Teleházban (2544 Neszmély, Fő u. 185., tel./fax: (34) 451-997, (34) 550-097). Jegyek vásárolhatók elővételben a Neszmélyi Teleházban és a helyszínen. A belépőjegy ára: 800 Ft/fő/nap, 2.000 Ft/fő/3 nap.