Hella

Sztárénekesek a Rigoletto bemutatójában

2004.08.03. 00:00

Programkereső

Tovább folytatódik a fővárosban a Nyári Zenei Fesztivál, a Hilton Dominikánus Udvarban zajlott Budavári Nyáresték és a Szent István Bazilika előtti nagyzenekari koncertek után az Andrássy úti Operaházba költözik a Budafest. Az idei sorozat a Rigoletto premierjével ma este kezdődik.

A hagyományok szerint operapremierrel indul a Budafest nyári opera- és balett-fesztivál. A tizenharmadik alkalommal megrendezendő fesztivál a Magyar Állami Operaházban ezúttal Verdi Rigoletto című darabjával nyit, melyet Szinetár Miklós és Harangi Mária közösen állít színpadra. A budapesti előadás első szereposztásában olyan sztárok neveit olvashatjuk, mint Miklósa Erika, Paolo Gavanelli és Felipe Rojas.

A címszerepben színpadra lépő olasz bariton, Paolo Gavanelli a produkció sajtótájékoztatóján mondta el, hogy művészként és civilként most is nagyon jól érzi magát Magyarországon, ugyanis a budapesti Operaházhoz nagyon kellemes emlékek fűzik, egyrészt fantasztikus az itteni közönség és az a vastaps, amellyel az előadás végén ünnepelni szoktak a budapesti nézők.

A világhírű olasz baritonista Leporellóként mutatkozott be a közönségnek a bergamói Teatro Donizetti színpadán, s pillanatok alatt sztárrá vált. Azóta rendszeresen szerepel a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a veronai Arénában és a New York-i Metropolitanben. Repertoárján elsősorban Verdi operáinak bariton hősei szerepelnek, de a Parasztbecsület Alfiójaként is nagy sikert aratott Hamburgban, Bécsben és New Yorkban. A San Francisco Operában és a londoni Covent Gardenben Falstaff szerepében láthatja rendszeresen a közönség.

A mantuai herceg szerepét éneklő, chilei születésű Felipe Rojas a Rigolettóban először lép közönség elé Magyarországon. Pályája 1995-ben Santiagóban indult a Hoffmann meséiben, ahol Nathanielként mutatkozott be. Az elmúlt évadban láthatta őt a közönség Bécsben mint Alfredot a Traviatából, valamint Trapaniban és Szicíliában a Rigoletto hercegeként. Koncertszínpadokon is rendszeresen fellép szólóénekesként, Mozart és Donizetti Requiemében, Beethoven IX. Szimfóniájában, Rossini Stabat Mater és Puccini Messa di Gloria előadásain.

A jövőben a művész Pollione (Norma), és Namorino (Szerelmi bájital) szerepére készül Mannheimben. Miklósa Erika, a fiatal magyar operaénekes generáció egyik legnagyobb tehetségeként a Rigolettóban a címszereplő lányát alakítja. Sparafucile áriáit Cserhalmi Ferenc énekli, a további szerepekben fellép Ambrus Ákos, Kovács Annamária és Ötvös Csaba is. A jövő szerdán színpadra lépő második szereposztásban a Mantuai herceget Fekete Attila, Rigolettót Fokanov Anatolij, Gildát Kertesi Ingrid, Sparafucilét pedig Bátor Tamás énekli. Az előadásokon a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Kesselyák Gergely dirigálja majd, a díszletterveket Csikós Attila készítette, a jelmeztervező Velich Rita volt. Az előadással a társulat ősszel Japánban turnézik majd, később pedig a dalszínház repertoárjára kerül, az új szezon bemutatójaként az Erkel Színházban kerül színre.

A Budafest programjai a Magyar Állami Operaházban

augusztus 4. Verdi: Rigoletto (bemutató)

augusztus 6. Operagála - Lukács Gyöngyi

augusztus 7. Verdi: Rigoletto

augusztus 8. Operagála - Lukács Gyöngyi

augusztus 11. Verdi: Rigoletto

augusztus 13. Nordic balettgála

augusztus 14. Nordic balettgála

augusztus 15. Miami Balett - a Maximum Dance Company gálaestje

augusztus 17. Puccini: Turandot

augusztus 19. Puccini: Turandot