Fülöp, Evelin

A vég(let)ek dicsérete

2004.08.05. 00:00

Programkereső

A Third World nagyszínpadi koncertjével hivatalosan is megnyílt a fesztivál.

Akik feltűnően hasonlítanak Balassi Bálintra, vagy egyenesen a nagy reneszánsz költőnek képzelik magukat, az elkövetkező egy hétben a legjobban teszik, ha kilátogatnak a Szigetre. (Utóbbiak persze csak akkor, ha kapnak eltávozást az intézetből.) A kulturális minisztérium ugyanis reneszánsz sátor felállításával emlékezik meg a fesztiválon arról, hogy 450 éve született Balassi. A sátor bejárata mellett a költő hatalmas portréja áll, a programok között pedig Balassi-hasonmásverseny is szerepel. Az emlékhely egyébként egy paintballsátor közvetlen szomszédságában van, így remélhetőleg nagy népszerűségnek örvend majd. (Persze kérdés, a végvári harcokban edződött költő mit gondolna, ha azt látná, hogy kései leszármazottai már csak holmi festékpatronokkal küzdenek meg egymással.)

A Sziget adta népszerűséget egyébként sokan próbálják meg kihasználni. A véradó sátorban megtudtam például, hogy tavaly összesen 1369 egységnyi vért gyűjtöttek az egy hét alatt. Mint Gyuris Károlyné, a véradószolgálat egyik munkatársa elmondta, ez a mennyiség Budapest egyheti szükségletének a háromnegyede. Várhatóan nagyjából ennyien fogják felkeresni a Sürgős fogamzásgátlás feliratú sátrat is, amelyet az egyik gyógyszergyár üzemeltet. Itt mindennap este öt és nyolc között szakorvos írja fel receptre a csak "esemény után" észbe kapottaknak a tablettát, melyet a szomszédos patikasátorban ki is lehet váltani. Tegnap egyébként már az első "házasságkötés" is megvolt a Szigeten, így lehet, hogy estére dolga akadt az éppen műszakban lévő medikusnak. Mint ahogy lett volna dolguk az AIDS-tesztet végzőknek is, idén azonban nem jöhettek a támogatás elmaradása miatt, pedig az Országos Egészségfejlesztési Intézet sátrába az érdeklődők fele vizsgálatra érkezett volna.

Szintén a Civil utcában nyomult az Amnesty International is, ők most a távol tartásról szóló törvény mielőbbi elfogadtatásáért indítottak aláírásgyűjtést. Hasonlók miatt van itt a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület (NANE). Hozzájuk tanácsadásért és lelki segélyért lehet fordulni.

Idén talán mintha minden korábbinál több külföldi sétálna a Szigeten. Emellett a kép szokványos: régi és új hippik, rockerek "módosok", "cure-osok", és stresszoldásra vágyó yuppie-k eklektikus forgataga. Meg persze itt vannak a negyvenes-ötvenes éveikben járó hivatásos lazák és jófejek. Egy részük napszemüvegben, bajusszal, sörpocakkal, zoknira húzott szandálban, dobozos sörrel a kézben vigad a porban. A másik csoport tagjai valamikor régen arra ébredtek, hogy ők valójában sámánok, és azóta sem tudnak szabadulni ettől az érzéstől.

Előadói szempontból azért meglehetősen hálátlan dolog már kora délután fellépni. Tegnap háromkor persze a legtöbb színpadon még a hangfalakat pakolták. A Pesti Est Színpadon viszont már játszott Bujdosó János zenekara, a Chakra Hacker. Alig néhányan figyelték őket, pedig igazán jó muzsikát nyomtak. Remélhetőleg még hallani fogunk róluk. Nem mondhatnánk, hogy nagy tömegeket vonzott volna a Hócipő Sátor a hajléktalan művészek felolvasásával.

Fél ötkor aztán a Third World nagy színpadbeli koncertjével hivatalosan is megnyílt a fesztivál. Az 1973-ban alakult reggae csapat a műfaj klasszikusai közé tartozik, Bob Marley hagyományait követve azóta is. Nekik már néhány perc után sikerült igazi bulihangulatot teremteniük. Feszes ritmusok, letisztult hangzás, magabiztos stílus, ahogy egy igazi zenekritikus mondaná.