Hella

Békésen egymás mellett

2004.08.05. 00:00

Programkereső

Az Arab-izraeli táncest keretében a tunéziai Hafiz Dhaou A cella című szólója, az izraeli Sahar Azimi Így szólt Herzel című triója, majd ismét Dhaou és partnere, Aicha M\'Barek Hadd éljek című kettőse látható 5-én éjféltől a Sziget Színházi és Táncsátrában. Az esten egy közismerten nemzetközi, a kulturális és politikai határokon átívelő, a szót a mozdulatokkal kiváltó műfaj fiatal alkotóinak közös kísérlete a békés egymás mellett élés lehetőségének megmutatására.

Hafiz Dhaou a Zenzena formáció szólótáncosa két évvel ezelőtt tűnt fel. Most látható munkáját egy sérülés miatti időleges mozgáskorlátozottsága ihlette. Az izraeli Sahjar Azami így beszél háromszereplős előadásáról: "Manapság, amikor bizonyos határok súlya szinte pillanatról pillanatra, egyre inkább ránk nehezedik: amikor az érzelmek halványuló félben vannak, akkor én az identitásomat keresem, a hovatartozásomat kutatom, az együttérzést követem és álmodom!"

A Hadd éljek című produkció, két arab táncművész közös alkotása az idén, Franciaországban született, létrehozói az együttlét örömének időtlen és egyszerű élményét fogalmazzák meg. A páros létet ábrázoló táncjáték "örömóda a szerelemhez és az élethez".

Az esten két, egymással még diplomáciai kapcsolatban sem álló ország alkotói bizonyítják be, hogy a közös hang megtalálható.