Hella

Elkezdődött – Sziget Fesztivál 2004

2004.08.05. 00:00

Programkereső

Tizenkettedik alkalommal alakult át az óbudai Hajógyári-sziget popfesztivál helyszínévé. Diák- és Pepsi után maradt a jól bevált Sziget elnevezés. A nulladik nap délutánján már sokan érkeztek, s a legjobb sátorhelyek másnap kora reggelre elkeltek.

Az idei szigeten több mint 60 helyszínen több mint 1000 program várja az érdeklődőket. A szervezők a jó időben reménykednek, mert ebben az esetben akár megdőlhet az eddigi látogatórekord. Az biztosnak tűnt az első napon, hogy jóval több külföldi vendég érkezett, mint az elmúlt években. Néhány programváltozás most is történt: hiányozni fog többek között a Yat-Kha zenekar a Világzenei Színpadról, mert ellopták a tagok útlevelét.

Már az első, szerdai napon is csak elvétve lehetett találkozni programfüzettel: gyakoribbak az egy-egy helyszín programjait leíró anyagok. Aki internet-közelbe kerül, annak azonban ajánlott igénybe venni a fesztivál honlapján található személyes programfüzet szolgáltatást, melynek előnye, hogy nem kell végigböngészni a hét összes helyszínének összes fellépőjét.

Az egyik újdonsága az idei szigetnek a reneszánsz sátor, amelyet a kulturális tárca állított fel a Balassi Bálint Emlékév alkalmából, a költő születésének 450. évfordulója tiszteletére. Hagyományosnak mondható azonban a négy éve működő „komolyzenei sátor”, amely tavaly óta az Octopus – összművészeti helyszín része a képzőművészeti és az irodalmi helyszínnel együtt.

Ezútal is 0-24 órás program egyik megszokott elem a most már közel 300 órás komolyzenei wurlitzer hatalmas archívuma. A délután négy órakor kezdődő programok között fiatal muzsikusokkal találkozhatunk, illetve részt vehetünk interaktív zenei készségfejlesztő játékban is. Az esti koncerteken csupa új, fiatal fellépővel találkozhatnak a zenekedvelők, de továbbra is fennmarad a változatosság: fellép az ifjú muzsikusokból álló holland, világutazó zenekar, a Ricciotti Ensemble, a Senzus ütőduó é a Debreceni Ütőegyüttes, az ECHO Quartet, Oross Vera (fuvola) és Polónyi Ágnes (hárfa), valamint Farkas Gábor (zongora).

8ecc4944-3a2d-43e4-b735-204d15b3d9c3

Ezen kívül augusztus 6-án Tom Johnson Négyhangú operáját adja elő Herczenik Anna, Szolnoki Apollónia, Derzsi György és Hámori Máté Szabolcs Dinyés Dániel zongorakíséretével, Romvári Gergely rendezésében. Az esti koncertek után remek opera- és portréfilmeket vetítenek, majd a „Kis éji zene" várja félezer év legmegnyugtatóbb hangjaival a pörgésben megfáradtakat.