Fülöp, Evelin

Legyen ön is hárommilliomos!

2004.08.08. 00:00

Programkereső

Két nap múlva bezár Óbudán a Sziget Fesztivál, amelyre a korábbiaknál nagyobb az érdeklődés, várhatóan több vendég érkezik 2004-ben, mint tavaly. A hétvégi esős időjárás sem nagyon kurtította meg a Hajógyári-szigetre indulók számát, így a tizenkettedik fesztiválon köszönthették a Sziget történetének 3 milliomodik vendégét is.

Szombaton este 8 óra után érkezett meg a Sziget Fesztivál történetének hárommilliomodik lakója az úgynevezett K-hídhoz, ahol a szervezők fogadták a 21 éves nógrádi lányt. Görbe Renáta barátnőjével a The Rasmus koncertje miatt utazott ki a Hajógyári-szigetre, ahová mostantól örökös VIP-vendégként érkezhet a jövőben.

Az időjárás a hétvégén szomorúra fordult a szigeten is, így valószínűleg nem fog megdőlni a napi látogatók rekordja - a tavalyi fesztivál negyedik napján 62 ezren léptek be a Szigetre, ebben az évben ugyanezen a napon 59 ezer fő volt a belépők száma. Ám ez csak statisztika: az utakon hömpölygő tömeg olykor leküzdhetetlen akadálynak tetszik.

A Tankcsapda távolmaradó frontembere a hétvégén videóüzenetben üdvözölte a Sziget lakóit, akik azért mondtak le kényszerűen az együttes fellépéséről, mert Lukács László ejtőernyős balesetet szenvedett. A Wan2 színpad fellépői között is van egy balesetes: Talvin Singh taxija útban a repülőtér felé karambolozott, emiatt nem tudott Magyarországra jönni. Idén több élvonalbeli csapat is fellép a Sziget Fesztiválon, mint például a Sugababes, a Faithless (kedd 21.30.), vagy a The Rasmus, ám több le is mondta az utat, a Scissor Sisters tegnap este szerepelt volna a Nagyszínpadon. Az angol Pet Shop Boys bár világszerte ismert, kevesen vitatják, hogy fellépésük a nyitónapon nem éppen első osztályúra sikeredett.

A korábbi évekhez képest az idei programok összeállítása szokásosnak nevezhető: egy-egy világsztár szinte minden évre jutott: az első külföldi fellépők 1994-ben érkeztek Eric Burdon és a Jethro Tull személyében. Ettől kezdve a fesztivál mind méreteiben, mind programválasztékában folyamatosan nőtt, amellett, hogy a szolgáltatások minősége is egyre javult. Két évvel később kapcsolódott be az egyik üdítőgyártó multi, mely a fesztivál névadójaként a legfőbb szponzora volt a rendezvénynek. Ennek is köszönhető, hogy számos világsztárt tudtak Budapestre csábítani, a programok sokszínűsége így az esemény vonzerejét is tovább növelte.

Az évek során olyan hírességek jártak itt, mint Iggy Pop és David Bowie, de fellépett a fiatalabb generációk egyik legkedveltebb dance-techno csapata, a Prodigy is. A Nagyszínpadon az utóbbi években fellépett a Massive Attack, az Oasis, a Fun Lovin' Criminals, a Slayer, a Morcheeba, a Placebo, a Run DMC, a Faith No More, a The Cure, a Foo Fighters, a Pulp, a Muse és sokan mások. A Világzenei Nagyszínpad rendszeresen visszatérő vendége Boban Markovic, a The Klezmatics, a Chumbawamba, de emlékezetes koncertet adott már itt a Madredeus, Ibrahim Ferrer és Omara Portuondo is.

A Sziget rendezői mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a fesztiválon ne csak a fiatalok szórakozzanak. Erre jó példa a nyolcvanas évek kiemelkedő diszkó-együttesének, a Boney M-nek 1998-as meghívása. Hatalmas sikerrel működik az úgynevezett Táncdalfesztivál sátor is, ahol a hazai sztárok - idén Komár László, a Dolly Roll, Korda György és Csepregi Éva - szórakoztatják a nagyérdeműt.

Számos egyéb helyszínen idén is rengeteg új ötlettel tesznek azért, hogy a naponta kilátogató több tízezer néző közül mindenki megtalálja a számítását. Kígyózó sorok állnak naponta a Luminárium előtt, ahol egy 1200 négyzetméteres felfújható szoborban lehet ismerkedni a színek különös világával. A labirintusszerűen összenőtt alagutak és tágas kupolák hálózata több mint 50 méter hosszú, a 700 négyzetméternyi műanyagfelületet 6000 darabból illesztették össze. Az Afrika falu sátraiban kisebb tömegeket vonzanak a különleges vízipipák, széles körben népszerűek a Magic Mirror nevű melegsátor fülledt éjszakai programjai is.

A Színházi Sátor és az Octopus összművészeti helyszín műsora is általános sikernek örvend - a közönség talán itt a legőszintébb: nem fogad el feltétel nélkül mindent, amit művészetként tálalnak fel neki. A Pepsi Fesztivár az a helyszín, ahol mindig mindenki lecövekel, vagy azért mert a 60 méter magasból gumikötéllel ugráló bátrakat szemlézi, vagy azért, mert nevetőgörcsöt kap a Colosseum Karaokeum önjelölt énekeseinek produkcióját hallva.

Programajánló hétfőre

Az Electric Eel Shock, az Ash, az Európa Kiadó és Basement Jaxx lép fel a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán hétfő este. A djuice Világzenei Nagyszínpadon a balkáni zenét játszó Besh o droM, valamint az angol techno zenét kelta és afrikai elemekkel ötvöző Afro Celt Sound System, a Wan2 Színpadon pedig az Üllői Úti Fuck, a Strong Deformity és a Rémember lép fel. A Dreher Port helyszínén a népszerű magyar rockcsapat, a Hooligans lép fel, a HammerWorld Színpadon ad műsort a Pokolgép és a brit Saxon zenekar, a Klubrádió 95.3 Jazz Színpadon a Nagy János Trió szórakoztatja majd a közönséget. A Nagyszínpad zárásakor a szemközti Siemens Mobile Pop Színpadon szerepel a Black II Black, a United és a Sub Bass Monster. A Durex Táncdalfesztivál Sátorban a Tequila Chicken Brass játszik a 70-es, 80-as évek slágereiből, majd a Queen emlékzenekar muzsikál.

A Szabadiskola Sátorban kihelyezett irodalomórán a Kispál és a Borz dalszövegeit elemzik. A Civil Színpadon délután beszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet vezetésével a nemi szempontok érvényesüléséről, valamint a Roma Igazgatóság és az Amaro Drom közös szervezésében a roma újságírók médiában betöltött szerepéről. A Színházi- és Táncsátor mellett nyolctól koncertezik a Méhek, a Kortárs Táncszínházi Egyesület estje kilenckor kezdődik, kortárs afrikai és hip-hop táncelőadást a szabadtéri színpadon lehet megtekinteni, a Ágens előadása, a Purcell piknolepszia pedig éjféltől a sátorban látható.