Fülöp, Evelin

Mesterségek Ünnepe – tizennyolcadszor

2004.08.08. 00:00

Programkereső

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között. A kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra.

A résztvevők négy napon keresztül, működő műhelyekben mutatják be a hagyományos kézműves mesterségek fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek többek között a kovács, fazekas, hímző, fafaragó, kékfestő, csipkeverő, szövő, szíjgyártó, kerékgyártó, kosárfonó, kádár, hangszerkészítő, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A mesterségek Ünnepén közel 1000 hagyományőrző kézműves és népi iparművész kínálja portékáit. A kézművesek által készített, zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, viseletek a helyszínen megvásárolhatók. A látogatók a rendezvényen maguk is kipróbálhatják a kézművesség különböző formáihoz való érzéküket. A gyermekek számára szakképzett mesterek külön foglalkozásokat tartanak.

A rendezvény keretében idén is átadják az Év mestere, az Év ifjú mestere és a Király Zsiga díjakat a legjobbnak ítélt kézműveseknek. A színpadokon folyamatosan hazai és külföldi zenekarok, táncegyüttesek lépnek föl, minden nap vásári komédia, bábszínház, esténként táncház szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény fő témája idén a nemez. Ebből az alkalomból augusztus 10. és 29. között a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban nemzetközi nemezkiállítást rendezünk. Európától Amerikáig, Japántól Mongóliáig húsz országból több száz nemezkészítő mester részvételére számítunk.

Ebben az évben a Mesterségek Ünnepe ad otthont a „népművészek olimpiája”, a négyévenként mindig más országban megrendezendő FOLKLORIADA rendezvénysorozat záróeseményeinek, amelyen 75 országból több mint kétezer zenész és táncos mutatkozik be augusztus 21-22-én a Budavári Palota körül. A rendezvény hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik. Ez alkalomból augusztus 20-án délután a mesterek felvonulására, majd a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszentelésre kerül sor.