Fülöp, Evelin

A zene mindenkié - de nem ingyen!

2004.08.10. 00:00

Programkereső

Nem csupán a CD-kről lehet ma már illegális másolatokat készíteni, hanem bizonyos internetes honlapok segítségével a világhálóról is le lehet tölteni a magyar és külföldi sztárok hangfelvételeit. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége dolgozik azon, hogy legális alternatívája legyen az eddig törvényellenesen működő fájlcserélő programoknak.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 1990-ben történt megalakulása óta egyik legfőbb céljának tekinti a hangfelvételek illegális felhasználásának visszaszorítását - mondta lapunknak Dénes Tamás a szövetség sajtószóvivője. A MAHASZ által 1990-ben létrehozott ellenőrző csoport rendszeresen vizsgálja a hanglemezboltokat, piacokat, szórakozóhelyeket és az utóbbi három évben az Internetet is. Az ellenőrzési csoport azonban nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal, ezért a rendőrség illetve a vámszervek közreműködése nélkül nem tudná feladatát ellátni. A szerzők jogainak védelmét szolgáló jogszabályok európai színvonalú védelmet biztosítanak a jogosultaknak. A szerzői jogok megsértése a Btk. 1994. évi módosítása óta bűncselekménynek minősül, melynek elkövetéséért a jelenleg hatályos szabályok szerint akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A hangfelvételek tömeges másolásának megakadályozását szolgálják az utóbbi időben a CD-k esetében alkalmazott másolásvédelemi technológiák. E technológiák különböző alapelveken működnek, de valamennyi arra irányul, hogy megakadályozza a CD-n rögzített hangfelvételről digitális, CD-minőségű másolat készítését.

De nem csak CD másolások ellen kell fellépnie a MAHASZ-nak. Egyre inkább terjed, a zeneművek internetről történő illegális letöltésének gyakorlata, s azokat CD-re másolják, esetleg sokszorosítják. Interneten talált jogsértő tartalmak esetén a MAHASZ - a jogosultak felhatalmazása alapján - értesítést küld a szerver üzemeltetőjének. S arra kéri, hogy a jogsértő tartalomhoz történő hozzáférést akadályozza meg.

A fájlcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a nyilvánosság - azaz a filesharing programok használói - számára hozzáférhetővé teszik. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül.

A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájlcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé. A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-re) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között. Arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy az interneten elérhető, oda engedély nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat.

A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek. A fájlcserélés törvénysértő voltával kapcsolatban felvilágosító kampányt készül indítani a MAHASZ a többi jogosult csoporttal együtt. Remélhetőleg hamarosan legális alternatívája is lesz a fájlcserélésnek, így mindazok akik a zenéhez való hozzájutásnak az ezt a módját részesítik előnyben, választhatnak jogszerű csatornát is. Ezt követően jogi eszközökkel is fel fogják venni a harcot a jogosultak a törvénysértők ellen.

Fenyő Miklós lapunk kérdésére elmondta, hogy kiadójával együtt számolnak az illegális másolatok létével, de esetében ez nem jelentős nagyságrendű, hiszen a muzsikáját kedvelő közönség tud áldozni eredeti hordozóra.

Lang Györgyi a Pa-Dö-Dő együttes tagja a Népszavának elmondta, szinte lehetetlen küzdeni az illegális másolatok ellen, melynek legfőbb okát a CD-k magas árában látja. Ezért a Pa-Dö-Dő lemezeiket maguk adják ki, s koncertjeiken a bolti árnál jóval olcsóbban, alig több, mint 2000 forintért árusítják őket.