György

Magyarországi koncertkörúton a Xarnege

2004.08.10. 00:00

Programkereső

Különböző nemzetiségű szülőknek szép gyerekük szokott lenni. Biztos, hogy a kultúrák találkozása ugyanilyen gyümölcsöt hoz. Pici hátrány, ha az elnevezések is egyesülnek, némi ejtési nehézséget okoznak.Tehát egy Gascoigne-i-baszk formáció mutatkozik be.

- Nagy Bercel a szervezője a Xarnege együttes koncertkörútjának. Mit jelent az együttes neve?

- Ez egy Gascoigne-i szó, a határmenti falvakat nevezik így, amelyek Baszkföld, és Gascoigne között terülnek el, az itt élő emberek egyformán jól beszélnek baszkul, és Gascoigne-iul, és a Xarnege együttes azt vállalta föl, hogy ennek a két népnek a zenéjét, illetve a közös zenei kultúráját szeretné bemutatni hagyományos hangszereken – mondta el Nagy Bercel.

- Milyen muzsika ez, a baszkok tudjuk, hogy Spanyolországhoz tartoznak, a Gascoigne-iak meg Franciaországban élnek.

- Nagyon sok közös dallam van, amit azonban más-más variánsokkal, más-más nyelven, különféle hangszerelésben mutatnak be, illetve a táncok is hasonlóak, de azért van a lépések között is különbség. A hangszereik hasonlóan, mint a hagyományos magyar zenében, dudán, furulyán, hegedűn, tekerőlanton, dobon, illetve egy ütőgardonhoz hasonló hangszeren játszanak.

- Mit kell tudni az együttes tagjairól? Mióta játszanak együtt, kik ők?

- Ez egy új formáció, de mindannyian több évet, évtizedet muzsikáltak különféle neves zenekarokban spanyol, illetve franciaföldön. A Gascoigne-iak hárman vannak, ott az édesapa két fiával muzsikál együtt, a baszkok pedig az Alboca együttesben muzsikáltak például, tehát itt is több éves közös munka is van. Sok táncdallamot játszanak, gavotte-okat, rondókat, polkákat, de természetesen nekik is vannak keserveseik, illetve egyházi népi énekeik ugyanúgy, mint magyar nyelvterületen.

- Hol lépnek fel, az első fellépés a Sziget.

- Igen, a Sziget Folk-színpadán, 10-én este, 19 óra 50 perckor, 12-én Derecskén fognak a Templom-téren muzsikálni, este nyolc órától, 13-án és 14-én Jászberényben vannak, az európai kisebbségek folklór-fesztiválján a Margitszigeten játszanak, illetve 18 órakor játszanak a Főtéren, 14-15-én pedig Veszprémben, az Óvárosi téren a Világ Java sorozat Veszprémi Nyári Fesztivál keretében 21 órától.