Hella

Sziget 2004: nézőcsúcs és rekordnyereség

2004.08.11. 00:00

Programkereső

A Sziget Fesztiválon megdőlt az eddigi nézőcsúcs, hiszen ebben az évben 8 ezerrel többen érkeztek, mint a legsikeresebbnek számító 2001-es rendezvényre. A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek.

A fesztiválon egy hét alatt összesen 369 ezren mulattak a fesztivál koncertjein: szerdán 51 ezer, csütörtökön 57 ezer, pénteken 54 ezer, szombaton pedig 59 ezer látogatót regisztráltak. A legkisebb érdeklődés vasárnap volt, akkor mindössze 46 ezren váltottak jegyet, de hétfőn meg kedden már megint 50-50 ezren szórakoztak a Hajógyári szigeten.

A rekordrészvétel a tavalyi nullszaldó után nyereséget hozott a rendezőknek. A Sziget Kft. 50 millió forintos profittal zárta a fesztivált, 20 millióval többel, mint 2001-ben.

Tavaly 351 ezren látogattak ki a fesztiválra, akkor az első két nap esős időjárása tartotta távol a közönséget a koncertektől. Az eddigi rekordot a 2001-es Sziget Fesztivál tartotta, amikor 361 ezer nézője volt a koncerteknek. Az akkori rendezvény hétvégéjén regisztrált 62 ezres napi nézőcsúcsot az idén sem sikerült megdönteni.

A Sziget Fesztivál ez évi egy hete alatt több mint 100 külföldi, 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel: a további kulturális programokkal együtt összesen ezernél is több produkciót láthattak egy hét alatt. A Fesztivál nemzetköziségére jellemző, hogy az előadók több mint 30 országból érkeztek Ausztráliától Finnországig, Kubától Japánig.

Egyre környezettudatosabbak a Sziget látogatói. Az Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szerint a korábbi évekhez képest arányaiban nem nőtt a szemét mennyisége, sőt a Sziget látogatói egyre többször dobják a kihelyezett szeméttárolókba a szemetet, ezért tisztábbnak is tűnt a Fesztivál területe. A korábbi éveknél 2-3 órával hamarabb be tudták fejezni az éjszaka felhalmozódott szemét eltakarítását és tovább is tartott ez a tiszta állapot. Működött a szelektív hulladékgyűjtés is: közel 14 tonna műanyag gyűlt össze az egy hét alatt.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan szánták rá magukat véradásra a Szigeten. Az egy hét alatt összesen körülbelül 1500-an keresték fel a Vöröskereszt ideiglenes véradó helyét, ahol mintegy 1300 egységnyi, vagyis nagyjából 5850 dl vért adtak. Ez Budapest egy heti vérszükségletének 70-75 százaléka. A véradók 20 százaléka külföldi.