Konstantin

Hagyomány és megújulás Zemplénben

2004.08.12. 00:00

Programkereső

A Zempléni Művészeti Napok törzsközönsége nem kis aggodalommal hallgatta a fesztivál háza tájáról érkező híreket az év során, hisz sokáig az is kérdéses volt, hogy megmarad-e az évtizedes múltra visszatekintő komolyzenei rendezvénysorozat, mely a keleti országrész értékeire, a tokaji hegyvidék kulturális és természeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A mind szűkösebben csörgedező állami forrásokat évről évre a főtámogató Antenna Hungária pótolta ki a büdszében, végül a művészeti napok alapító szervezői, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János és MerényiJudit is belefáradt az egyre inkább szélmamlomharccá váló pénzszerzési kísérletekbe.

A szervezés feladatait felvállaló InterQultur a jövőre nézvést - ha lehet -, még bizonytalanabb. Hollerung Gábor fesztiváligazgató a rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján nehéz szívvel panaszolta el, hogy a tavalyi labilis helyzet ellenérre tervezhető volt a programsorozat, ma már azok a pályázati lehetőségek sem léteznek, melyek korábban rendelkezésre álltak.

A nehézségek ellenére a fesztivál szó szerint megfiatalodott: idén több lehetőséget szeretnének adni pályájuk kezdetén járó muzsikusok bemutatkozásának. Sikerült a zenei életben szinte vetélytársaknak számító Danubia Szimfonikus Zenekart és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart egyaránt Zemplénbe csábítani. A zenészek számos koncerten muzsikálnak együtt különféle felállásokban.

Tematikus szerkezetet kapott a program: külön napot rendeznek a táncnak, a régizenének, a világzenének és az új zenének, valamint az operának. Idén a dzsesszmuzsikusok is bemutatkoznak, fellép a Cotton Club Singers és a Budapest Ragtime Band, lesznek ínycsiklandozó lakomák és kiránduló koncertek. Mesés helyszínek várják a látogatókat, a füzérradványi Károlyi-kastélyban, a mádi zsinagógában vagy a sárospataki Rákóczi-várban a legváltozatosabb koncerteket rendezik meg. Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, aki egy kis poharazgatásra vágyik, a legkiválóbb tokaji szőlőlvekből válogathat.