Eszter, Eliza

Holnap kezdődik a Zempléni Fesztivál

2004.08.12. 00:00

Programkereső

A sárospataki Rákóczi-vár udvarán borkóstolóval egybekötött hangversennyel nyitja meg kapuit a Zempléni Fesztivál augusztus 13-án. A „tradíció és megújulás” mottónak megfelelően csupa fiatal muzsikus, a Héja Domonkos által irányított Danubia Szimfonikus Zenekar és Réti Balázs zongoraművész lép színpadra, akik műsorszerkezetileg hagyományos, tartalom tekintetében viszont ritkábban hallható programot kínálnak a közönségnek.
280594a9-105f-4ac4-bb77-7ad8e4c32264

Az augusztus 13-19. között zajló rendezvénysorozat nyitó és záró eseménye között 5 tematikus nap, így a tánc, a régi zene, a világzene, az új zene és az opera napja várja az érdeklődőket. Sátoraljaújhelyen 14-én a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című produkciójában, 15-én az Orfeo Kamarazenekar koncertjében gyönyörködhetnek a jelenlévők. 16-án Sárospatakon rendezik meg az East European World Music Festivalt, ahol magyar, román, lengyel, cseh formációk lépnek fel. Népszerű, könnyen fogyasztható kortárs zenét kínál 17-én Tokajban a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapest Saxophone Quartett. Hollerung Gábor vezényletével többek között Szentpáli Roland e különleges előadói apparátusra írt Concertoját fogják bemutatni. A Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar egy ritkán játszott Puccini-oprerát, a Le Villi-t (A lidércek) adja elő 18-án a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A zárónapon a Honvéd Férfikar és a Budapest Jazz Orchestra a jazz világából ismert kortárs magyar szerzők műveit szólaltatja meg a sárospataki Művelődés Házában, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar fellépése zárja a fesztivált a Református templomban.

A hagyományoknak megfelelően jelen lesznek a társművészetek is. A Vadászlakoma és zempléni legendák című irodalmi összeállítás mellett többek között Merényi Judit, a fesztivál korábbi főszervezőjének Vándordal című előadói estjén vehetnek részt az érdeklődők. Számos képzőművészeti esemény is gazdagítja a programot, így a Zene és kép című fotókiállítás, Égerházy László faszobrász tárlata, valamint a hollóházi Porcelánmúzeum Modern porcelánok című kiállítása.