Márk

IV. Országos Ökumenikus Gospel Zenei Fesztivál

2004.08.13. 00:00

Programkereső

A solymári Országos Gospel Fesztivál idén negyedik alkalommal mutatja be a műfaj mindkét, tradicionális és kortárs ágát Solymáron a Sportcentrumban 2004. augusztus 28-án, 13 és 22 óra között. Összesen húsz magyar és külföldi előadó lép majd színpadra. A Fesztivál zenei anyagáról CD-felvétel készül, a teljes műsort a televízió rögzíti.
9ee6d7f3-e886-4d22-adf4-5b122d7946eb

A műfaj az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre; szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik, mindenekelőtt a tradicionális afro-amerikai énekek – spirituálék – mintájára születtek. Az első gospelszerző, Thomas A. Dorsey eredetileg jazz-zongorista volt, s az 1920-as évek közepén egy chicagói templom számára írt gospeleket, amelyekben a hagyományos fekete vallásos zenét a jazz szvingelő ritmikájával, a boogie-woogie és a blues elemeivel ötvözte. E hagyományos gospel első világhírű előadója Mahalia Jackson volt.

A gospel zene másik ága az úgynevezett fehér vagy kortárs keresztény könnyűzene. Ez a műfaj az 1920-as évek közepén alakult ki Amerikában. Bibliával házaló könyvügynökök szívesen alkalmaztak énekeseket, énekegyütteseket a Biblia, illetve az abban leírtak népszerűsítésére, s ehhez a country zene elemeit vették alapul. A műfaj elismertségét jelzi, hogy a Grammy-díjak kategóriái közül többet is a gospelnek szentelnek, emellett a Dove-díj a gospel zenészek számára külön szakmai elismerés is.

Az először 2001-ben megrendezett Országos Gospel Fesztivál lehetőséget nyújt az egymástól elszigetelten működő együtteseknek a tapasztalatcserére, megismerkedésre. Egyúttal szervezett fórumot, bemutatkozási alkalmat is teremt az együtt muzsikálásra az új és a már ismert egyházi könnyűzenei együtteseknek, szólistáknak határainkon innen és túl. A Fesztivál távolabbi célja egy, a fesztiválra épülő zenei tábor megszervezése is, melynek keretében a szereplők neves szakemberek gyakorlati és elméleti irányításával dolgozhatnának és fejleszthetnék tovább ismereteiket.