Hella

Roma Fesztivál Budapesten

2004.08.16. 00:00

Programkereső

Augusztus 20-án, a budapesti Orczy-kertben rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza az immár hagyományosnak számító, ötödik Roma Fesztivált, amely az eddigieknél még gazdagabb programmal várja a látogatókat.

Az 1987-ben alapított Cigány Ház egyik fő feladata kulturális és művészeti események szervezése és támogatása. A társintézményekkel közösen szervezett programokon és fesztiválokon alkalmanként 15-20 ezer roma és nem roma látogató vesz részt.

Bizonyára sokezren lesznek az augusztus 20-i fesztiválon is, amelyen délben 12 órától Oláh László és cigányzenekara húzza a talpalávalót, egészen 14 óráig, amikor kezdődik a Nagyszínpadon a műsor. Láthatjuk többek között a Megasztár elődöntősét, Batkai Ignácot, a Trió Acoustic dzsesszcsapatot, Emiliót, a Rap-port nevű free style formációt Ponczók Gipsy Béla vezetésével.

Késő délután, illetve este várják a színpadra ifj. Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművészt és zenekarát, ifj. Duka Elemér prímást, Kathy Horváth Lajos hegedűművészt, Kőszegi Imrét, a dobok dezsesszmesterét, az ugyancsak Megasztár Gáspár Lászlót, aki a "Magyarország legjobb férfihangja 2004" cím birtokosát.

Lesz még hastánc, bemutatkozik a Váradi Roma Café új albumával, majd éjfélig Nyári Kálmán és tánczenekara játszik. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület szervezésében képzőművészeti kiállítás nyílik cigány festőművészek alkotásaiból.

A rendezvény alkalmából - amelynek Mandúr László, az országgyűlés alelnöke a fővédnöke - tűzijátékban is gyönyörködhetnek a látogatók. A gyerekek egész nap minividámparkban szórakozhatnak. A fesztivál házigazdái - Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Benga Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke - mindenkit szeretettel várnak. A rendezvényre a belépés díjtalan.