Konstantin

Csoda Krakkóban premier előtt

2004.08.17. 00:00

Programkereső

Igazi filmes megelepetést igér az idén hetedik alkalommal sorra kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál. A sokszínű programsorozat meglepetése, hogy premier előtti egyetlen vetítésen lesz látható az új magyar játékfilm, a Csoda Krakkóban.

Az esemény a filmbarátok körében méltán számíthat kivételes érdeklődésre, hiszen rendezője, Groó Diának eddig díjnyertes rövidfilmekkel tette le névjegyét, s a nevezetes Simó-osztály utolsó befutójaként nemsokára a Csoda Krakkóbannal debütál nagyjátékfilm rendezőként. A filmet januárban mutatják csak be a mozik, a mostani, szeptember 6-i premier előtti vetítés az Odeon Lloyd moziban ilymódon valódi meglepetésnek számít. Az idei legfrissebb zsidó témájú magyar film nem a Holokausztról szól, rendezője napjainkban játszódó mesének nevezi, amely egy lengyel fiú és egy magyar lány szerelmét és kalandos egymásra találását beszéli el.

Az életrajzi elemeket is bújtató filmben felsejlik a közép- és kelet-európai zsidóság története, életre kel egy elveszett világ kultúrájának, tradícióinak és misztikájának varázsa. Egy múltból előtűnő Csodarabbi, egy csodálatos Könyv és egy ősi Pörgettyűs játék, a Tenderli - mint varázsos szereplő - vezeti és irányítja a két fiatal sorsát.

Az itthoni és főként krakkói helyszíneken forgatott Csoda Krakkóban egyik különlegessége, hogy szereplői - vérbeli közép-európai mozihoz illően - négy nyelven, magyarul, lengyelül, angolul és jiddisül szólalnak meg. A másik különlegessége, hogy főszereplője most mutatkozik be elször filmszínészként: Bíró Eszter eddig énekesként bűvölte el a közönséget a Madách színházi Operaház fantomjának Christinjeként, illetve a Budapest Klezmer Band énekeseként. Lengyel partnere, Maciej Adamczyk szintén Groó Diánánál debütál filmszínészként. A magyar-lengyel koprodukcióban készült film harmadik különlegessége, hogy Garami Gábor és Angelusz Iván magyar producerek mellett lengyel részről a világhírű rendező, Krzysztof Zanussi jegyzi producerként.