Júlia, Rita

Tervezhetetlenné válnak a fesztiválok

2004.08.17. 00:00

Programkereső

Merényi Judit és Rolla János a Zempléni Művészeti Napok alapító szervezői a pénzszerzés egyre kilátástalanabbá és méltatlanabbá váló szélmalomharca miatt mondtak le a fesztivál szervezéséről. Az InterQultur Hungária Kht. idén vállalta át a nagy múltú rendezvénysorozat mindjen gondját baját, Hollerung Gábor, igazgató az elmúlt napok sikeres koncertjei ellenére sem derülátó: rendkívül bizonytalannak látja a fesztivál sorsát.

- Milyen jövőt jósol a rendezvénysorozatnak?

- Tavaly ilyenkor, amikor a művészeti napok szervezését átvettük, javarészt láttuk előre, hogy milyen fesztivált fogunk rendezni idén. Ma elképzelésünk sincs mekkora összegek állnak majd rendelkezésünkre jövőre. A kulturális események rendezőinek kezét megköti a számviteli törvény, és az utófinanszírozás lehetetlen gyakorlata. Előre meg kell hiteleznünk bizonyos összegeket, mintha egy vállalkozás vagy gazdálkodó szervezet lennénk - ennél, azt hiszem, semmi nem mutatja jobban a fesztiválok finanszírozásának átgondolatlanságát. Jövőre már nem számíthatunk a Széchenyi Tervből jutatott tizenötmillió forintra, mert megszűnik ez forrás. Bizonytalan, honnan fogjuk pótolni, és az sem mindegy mikor döl mindez el. Énnél is elfogadhatatlanabb az a gyakorlat, hogy a fesztiválok szervezői kénytelenek az utolsó pillanatban, a sajtó nyilvánosságát felhasználva kierőszakolni a megrendezéshez szükséges összgeket.

- Elégedett a programok fogadtatásával?

- Korai lenne még összegezni, hiszen hátra van még két nap fesztiválból, a visszajelzések mindenesetre rendkívül biztatóak. Óriási sikert aratnak az esti koncertek, különösen forró fogadtatásban részesülnek a kisebb településen rendezett hangversenyek. Természetesen tanulságokkal is szolgáltak a rendezvények, a délutáni programoknak koránt sincs olyan nagy látogatottságuk, mint terveztük.

- Idén átalakult rendezvénysorozat. Tematikus napok különítik el az egyes koncerteket, szélesebbre tárták a kapukat: dzsesszmuzsikusok is koncertet adnak a zemplénieknek, világzenei programokat is rendeztek. Hogy fogadta a publikum a változást?

- A tematikus napokkal mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy áttekinthetőbb legyen a fesztivál programja. Erdőbényén - egy kicsiny faluban Sárospatak előtt - a csilláron is lógtak a Budapest Ragtime Band koncertjén, Sárazsadányban óriási tömegek lepték el a focipályát a Cotton Club Singers érkezésének hírére.

- Mennyire érzik magukénak a zempléniek a rendezvénysorozatot?

- A nézőközönség nyolcvan százaléka a helybeliekből verbuválódik. Nagyon hálásak az idelátogató művészeknek, és hangos ünneplésben részesítik őket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eseménynek óriási szerepe van a helybéli turizmus fellendítésben: számos szálloda csak a fesztivál hallgatóságának köszönhetően tudja egyesnúlyban tartani éves mérlegét. Egyebek mellett ezért is lenne óriási veszteség, ha a rendezvénysorozat kényszerűségből becsukná kapuit.