Márk

„Zene Kép”

2004.08.17. 00:00

Programkereső

Az idei Zempléni Fesztivál keretében nyílt meg augusztus 13-án a „Zene Kép” című fotóművészeti kiállítás a Sárospataki Képtárban. A kiállítással egy időben tekinthető meg Eifert János fotóművész „Csárdástól a kortárs művészetig” elnevezésű tárlata a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ galériájában.

A „Zene Kép” kiállítás kiváló magyar fotóművészek muzsikához kötődő képeit mutatja be. A művek összeállításában, kiválogatásában a Magyar Fotóművészek Szövetsége nyújtott segítséget. A kiállítás hagyományteremtő céllal nyílt meg: a tervek szerint minden évben a Zempléni Fesztiválhoz kapcsolódóan igyekszik bemutatni a zene hang nélküli, másféle lényegét.

„Képekben megragadni a zene lényegét. Fotókon ábrázolni a muzsika olyan elemeit is, amit általában csak a koncerteken résztvevők vagy a muzsikát létrehozó zenészek élvezhetnek” – fogalmazza meg a kiállítás céljait a szervezők nevében Bordás István.

A nem mindennapi kiállításon lenyűgöző pillanatfelvételeket láthatunk külföldi és magyar zeneművészekről, köztük Leonard Bernsteinről, Richterről, Menuhinról, Abbadoról, Rubinsteinről és Stravinskyról, továbbá Doráti Antalról, Lisztről, Bartókról és Pásztory Dittáról, Fischer Annie-ról, Erkel Ferencről, Kurtág Györgyről, Ferencsikről, Soltiról vagy a fiatal Kocsis Zoltánról. A fekete-fehér fotók mellett helyet kaptak színezett képek is – jazzmuzsikusokról.

fd49fb11-fdf2-4f58-ae77-928ee355ea78

Az október 3-ig látható gyűjtemény ismeretlen művészek mellett Balla Demeter, Balla András, Bánkúti Ándrás, Fejér Gábor, Felvégi Andrea, Mezey Béla, Koncz Zsuzsa, Siklós Péter, Simon Csilla, Sulyok László, Szamódy Zsolt és Szalay Zoltán munkáit mutatja; ezen kívül elhunyt művészek (Reismann Mariann, Nagygyörgy Sándor, Rédner Márta, Vámos László, fejes László, Escher Károly, Rónai Dénes és Kozmata Ferenc) képei is megtekinthetők.

A fotókiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy az egyes művészeti ágak között nem lehet éles műfaji határvonalat húzni. Ezt támasztja alá a néptáncosból lett fotóművész, Eifert János újszerű összefűzési technikával készült táncfotó sorozata is, amelynek képei a néptánc mozgáskincsének jelenlétét mutatják meg a kortárs táncszínházak mozgásanyagában.