Hella

Mesterségek Ünnepe - Folkloriada

2004.08.19. 00:00

Programkereső

Idén tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. Az augusztus 19-22-ig tartó eseményen közel 800 hagyományőrző kézműves mutatja be saját mesterségének fortélyait. A látogatók megismerkedhetnek a mesteremberek ősidők óta gyakorolt tudományával, mint a nemezkészítés, fazekasmesterség, fafaragás, gyékényszövés, hangszerkészítés, szövés, hímzés, kékfestés, csipkeverés, szíjgyártás, kerékgyártás, kádár mesterség, tojásfestés, mézeskalács-készítés.

Minden évben másik mesterség, idén a nemezkészítés kerül a középpontba. A Mesterségek Ünnepe a befogadója a Nemezművészeti Világtalálkozónak, melyre 20 országból több száz résztvevő érkezik. Az európai, közép-ázsiai, amerikai, japán, kazak, kirgiz, mongol nemezkészítők bemutatói egész nap zajlanak, és átfogó képet nyújtanak, a hagyományos és modern nemezkészítés lehetőségeiről. A Világtalálkozóhoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Galériában és az Iparművészeti Múzeumban augusztus 10-én nyíló két kiállítás is.

A Mesterségek Ünnepe népi hagyományaink, a tárgyalkotó népművészet legnagyobb ünnepe. Azonban idén a kézművesek és népművészek hagyományos seregszemléjén túl a Mesterségek Ünnepe ad otthont a "népművészet olimpiájának" is nevezett III. Folkloriada Világfesztivál záróeseményeinek is, melynek ünnepélyes megnyitója Pécsett, a záró gála a Mesterségek Ünnepén, a Budai Várban kerül megrendezésre.