Fülöp, Evelin

Elkezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál

2004.08.29. 00:00

Programkereső

Idén kevesebb a vidámság a zsidó kultúra ünnepén, hiszen ebben az évben emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára - e gondolat jegyében szervezték 2004-ben a hetedik Zsidó Nyári Fesztivált. Ennek megfelelve Öröm és bánat címmel hangzott el szombaton este a rendezvény nyitókoncertje, melyen Wolf Péter concertinója Elie Wiesel emlékének tisztelgett. Kincses Veronika az Ankor izraeli gyermekkórussal együtt énekelt héber dalokat.

Másnap Haydn Teremtés oratóriuma hangzott el a zsinagógában, amely a későbbiekben kántor- és klezmerkoncerteknek ad helyet, és ugyanitt szólaltatja meg Varnus Xaver Beethoven IX. szimfóniáját is.

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Wallenberg-emlékparkban könyvnapokat rendeznek, mellyel párhuzamosan, a filmnapok idején az Odeon Lloyd moziban Latabár-filmeket, az Örökmozgóban pedig a zsidó állam megálmodójáról, a magyarországi születésű Herzl Tivadarról szóló alkotásokat vetítenek. A Zsidó Múzeumban Herzl halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik, a Budapest Galériában pedig a "Nekem szülőhazám ..." című sorozat részeként Vajda Lajos és Bálint Endre alkotásaiból rendeztek be tárlatot. A Dohány utcai Zsinagóga árkádjai alatt a régi pesti zsidónegyed értékeinek megőrzéséért szót emelő ÓVÁS! egyesület fotókiállítása látható. Több vidéki esemény is a fesztiválhoz kötődik: a program részeként ad dalestet Szegeden Marton Éva, Zalaegerszegen kiállítást és kántorkoncertet rendeznek, Nagykőrösön szonátaesetet tartanak, Pannonhalmán pedig Thália szolgálatában - zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944-ig címmel nyílik tárlat. Budapesten A zsidónő című ötfelvonásos opera francia nyelvű, koncertszerű előadása lesz a fesztivál egyik legkülönlegesebb programja. A művet Magyarországon utoljára 1937-ben láthatta a közönség. Jacques Fromental Halévy operáját a Dohány utcai Zsinagógában szeptember 2-án, Tokody Ilonával a címszerepben mutatják be. Pál Tamás, az előadást kísérő Szombathelyi Szimfonikus Zenekar karmestere szerint A zsidónő egykor méltán számított az egyik legnépszerűbb operának a világon és Magyarországon is. A művész szerint a harmincas évek borzalmai okozták, hogy az opera lekerült a műsorról, kicsit elfelejtődött, napjainkban azonban reneszánszát éli szerte a világon. A történet 1414-ben, Konstanzban játszódik, a zsidóság és egyáltalán, a másság gyűlöletéről szól. Az ősbemutatót 1835-ben Párizsban tartották. A szeptemberi budapesti koncerten fellép a brnói születésű Leo Marian Vodicka, Alekszej Tanovickij orosz basszista, a pozsonyi Klein Ottokár és a ciprusi születésű Mitilineou Cleo.

Tavaly a programsorozat csaknem 100 ezer érdeklődött vonzott, ebben az évben még több látogatóra számítanak a szervezők.