Gábor, Karina, Ders

Vonósnégyes-párbeszéd a természetben

2004.09.01. 00:00

Programkereső

Madárfütty és hangszeres zene, avagy a kultúra kertje. A nádasdladányi Nádasdy-kastély nyár végi zenei délutánja szombaton, a 22 hektáros parkban, ahol a Kodály és a Bozsodi vonósnégyest hallhatják az érdeklődők.

A rendszeresen megtartott környezetvédelmi, környezet-egészségügyi szimpoziumokon mindig helye van a művészeteknek is. Ilyenkor a termekben képzőművészeti kiállításokat rendeznek, és nem múlhat el nap koncert nélkül. Ennek nemcsak az a szerepe, hogy a tudományos megbeszélés után az ember feloldódhasson a művészetekben, hanem más is.
A magyar-kanadai alapítású Nádasdy Akadémia munkájában programszerűen kapcsolódik össze a környezetvédelem és a művészetek. Az alapítvány elnöke, Nádasdy Ferenc ezt úgy magyarázza, hogy a művészetek éppúgy hozzátartoznak az emberi élet teljességéhez, mint a természettel való harmónia.

A Székesfehérvárhoz közeli faluban évente egyszer vonósnégyes-párbeszédet rendeznek a természettel. Szombaton déltől a Kodály vonósnégyes és a fiatal, tehetséges zeneakadémistákból álló Bozsodi vonósnégyes ad koncertet, amelyen vendégművészek is fellépnek. A zenét a 22 hektáros védett park fái között is kihangosítják, így a látogatók séta közben egyszerre élvezhetik a zenészek és a madarak koncertjét. Nádasdy Ferenc úgy fogalmaz, hogy nincs ebben semmi különleges. A zeneszerzők a természet hangjaiból, a madárdalból merítenek, most pedig ők teszik hozzá a magukét Mozart, Schubert, Beethoven dallamaihoz. Már csak az kell, hogy ragyogó napsütés legyen.

Amikor az interjú készült, szinte téliesen hideg volt, viharos szél fújt. „A fenyőfa is balettozni tanul” – jegyzi meg, de azért bizakodik, hiszen a környezetvédelmi alapítványnak még nem volt olyan éve, amikor a koncertet rossz idő miatt kellett volna elhalasztania. Bízik abban hogy a természet idén is együttműködik velük.