Irén, Írisz

Ma indul a Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaverseny

2004.09.03. 00:00

Programkereső

Szeptember 3-tól 14-ig tart a 39. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny, melynek keretében idén ifjú csellisták mérhetik össze a tudásukat a Zeneakadémia Nagytermében. A Popper Dávid Nemzetközi Gordonkaversenyre a világ huszonegy országának hatvanöt fiatal gordonkaművészét várják.
0ebc3e80-51e7-4e32-b97d-1fc92521b940

A rendezvénysorozat ma este Perényi Miklós és Gulyás Márta hangversenyével veszi kezdetét. A három forduló után szeptember 14-én kerül sor a díjkiosztó ünnepségre és a gálakoncertre. A versenyzők teljesítményét Mező László vezetésével héttagú nemzetközi zsűri értékeli.

A mintegy ötven éves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny – melynek leghíresebb rendezvényei a Liszt Ferenc Zongoraverseny, a Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny és a Liszt Ferenc Orgonaverseny – első győztese 1933-ban az akkor tizenkilenc éves Fischer Annie volt. A gordonkások számára rendezett megmérettetés névadója, Popper Dávid (1843-1913) Európa-szerte ismert és ünnepelt virtuóz volt a XIX. és XX. század fordulóján. A Zeneakadémia tanáraként és a Hubay vonósnégyes tagjaként a pesti zenei élet meghatározója volt. A csellóirodalmat számos nagyszerű karakterdarabbal és pedagógiai művel gazdagította.