József, Bánk

33. Debreceni Jazznapok

2004.09.07. 00:00

Programkereső

Magyarország első ingyenes jazzfesztiválját idén 2004. szeptember 9–12. között rendezik meg. Debrecen vendége New Orleans lesz: eredeti zene csendül fel, autentikus előadók érkeznek a jazz szülővárosából.
b859f0a8-bdb7-460f-9367-e609fd751a6e

Az európai fesztiválok gyakorlatában egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2003-ban a Debreceni Jazznapok kuratóriuma: sorozatban kívánják bemutatni a jazz kialakulásában fontos szerepet játszó amerikai városokat. A St. Louis-ból érkezett tíz blues-muzsikus tavalyi nagy sikerű fellépését követően az idei, 33. fesztivál középpontjában a jazz bölcsőhelyeként számon tartott New Orleans zenéje áll majd. A félmilliós város ma is egyedülálló jelenség az észak-amerikai kontinensen: az ültetvényes időket őrző különleges épületegyüttese, sokszínű kulturális háttere, vibráló zenei élete, fűszeres konyhája idegenforgalmilag a legkeresettebb várossá teszi az Egyesült Államokban.

Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Sidney Bechet, Machalia Jackson, Wynton Marsalis, Nicholas Payton – igen tekintélyes a New Orleans-hoz kötődő, a jazz irányát meghatározó muzsikusok névsora. E gazdag zenei örökség mai, méltó képviselőivel ismerkedhet meg a debreceni jazzfesztivál közönsége szeptember 9–12. között. Az autentikus blues, a hagyományos és az arra épülő modern jazz művelői között van Irvin Mayfield 26 éves trombitás, New Orleans és Louisiana állam kulturális nagykövete, aki az idei debreceni fesztiválon a tiszteletbeli művészeti igazgató címet is betölti.

Az amerikai város azonban nem csak zenéjével jelenik meg Debrecenben. A fesztivál a társművészeteknek, az idegenforgalomnak és a gasztronómiának is bemutatkozási lehetőséget kínál. New Orleans vizuális kultúrájába kortárs képzőművészeti és fotókiállítás ad majd bepillantást. Utóbbi igazi szenzációval szolgál: a város kulturális életét megjelenítő képek között először lesznek láthatók – és megvásárolhatók – Magyarországon a világ leghíresebb jazzfotósaként jegyzett Herman Leonard alkotásai.

Az ingyenes rendezvénysorozat keretében színpadra lép még Botos Róbert (zongora), Pusztai Antal és Miguel Delaquin (gitár), a Debreceni Jazz Együttes, a Tin-Tin Kvintett, a Little Freddie King Blues Band, a Dresch Kvartett, az Irvin Mayfield Quintet, a Bacsó Kristóf Kvartett, a Dr. Michael White Quartet, a Vasvári String Trio Mernard Maselivel (vibrafon) és Vasvári Mártonnal (basszusgitár), Kermit Ruffins and The Barbecue Swingers, a Debreceni Dixieland Jazz Band Michael White-tal (klarinét) és Szalóky Bélával (harsona) és a Jazzmelon Big Band.