Beáta, Izolda, Lea

Évadnyitó a Magyar Rádió zenei együtteseinél

2004.09.08. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió zenei együtteseinek 2004/2005-ös évadjáról tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek szeptember 8-án. Az intézmény szimfonikus zenekara részéről Kovács László és Fischer Ádám, az énekkar részéről Strauss Kálmán, a gyermekkar részéről pedig Nemes László Norbert beszélt a koncertekről, turnékról, tervekről.
7fd669e5-027a-479e-89be-2adaf5b6036e

A MR Szimfonikus Zenekarának vezetéséről áprilisban lemondott Vásáry Tamás első karmesteri teendőit Kovács László vette át, aki hét éve dolgozik együtt az együttessel.
Hosszú tárgyalások és egyeztetések után a főzeneigazgatói poszt betöltésére Fischer Ádámot kérte fel a Rádió vezetősége. Fischer a következő évben zenei tanácsadóként, a 2005/2006-os évadban pedig állandó vendégkarmesterként fog az együttesnél működni. Várhatóan 2006-ban foglalja el a főzeneigazgatói állást, de nem költözik Magyarországra. A karmester elmondta: csapatmunkában gondolkodik, egy vagy több dirigens-kollégával szeretne együtt dolgozni (a jelöltekkel most folynak a tárgyalások). Fischer Ádám meg van győződve róla, hogy a Rádió valamennyi zenei együttese világszínvonalú produkciókat fog nyújtani a közönségnek.

A Strauss Kálmán által vezetett MR Énekkara az elmúlt évhez hasonlóan folytatja koncertturnéit Magyarországon és a Kárpát-medencében. A jövő év elején megnyíló új hangversenyteremben az ország több vezető zenekarával adnak hangversenyeket. Tavasszal a velencei Szent Márk székesegyház repertoárjára épülő egyházzenei koncertet énekelnek a Ciszterci Szent Imre templomban. A kortárs zenei repertoárból a nőikar egy Balassa Sándor-művet, a férfikar pedig az ORF felkérésére egy Berio-kantátát fog megtanulni és előadni.

Az idén ötven éves Rádió Gyermekkórus két rangos felkérésnek is eleget tesz a közeljövőben: Linzben Denis Russel Davis meghívására Mahler VIII. szimfóniájában énekelnek, majd Berio Ofanìm c. kompozíciójában lépnek fel. A fél évszázados jubileumot egyrészt a Tavaszi Fesztivál keretében, másrészt a hagyományos májusi évadzáró koncerten ünneplik majd, ahová meghívást kapnak a régi karnagyok és kórustagok is.

A Bartók Rádió főszerkesztő-helyettese, Fejérvári Sándor elmondta, hogy bár az intézmény zenei együtteseiben a művészek anyagi megbecsültsége nem áll arányban az általuk nyújtott teljesítmény magas színvonalával, lemorzsolódás nem tapasztalható.

A valamennyi együttest érintő, négy oratóriumból álló bérleti sorozatban a Haydn Évszakok c. művét és Bach h-moll miséjét két ritkán hallható kompozíció, Dohnányi Cantus vitae c. szimfonikus kantátája és Mendelssohn Athália c. színpadi kísérőzenéje keretezi. A zenekar és az énekkar a Beethoven-bérlet II. hat hangversenyével a Zeneakadémián és több vidéki városban is szerepel. Szintén hat koncertet szenteltek a szervezők a kortárs zenei műveknek. A Zenék tükörben c. sorozat hangversenyein Vásáry Tamás karmesterként és zongoraművészként is pódiumra lép majd.