Beáta, Izolda, Lea

Felemás kulturális portál hiányjelekkel

2004.09.09. 00:00

Programkereső

A tévéreklám hosszú ékezettel hirdeti az új www.kultura.hu internetes oldalt. Ám ez ne tévesszen meg senkit, hosszú ú-val csak a "the requested URL could not be retrieved" felirat jelenik meg. Röviddel viszont egy korrekt megjelenésű honlapot találunk. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából készült oldal feladata, vélhetőleg, hogy egy helyen találjuk meg a kulturális híreket, és hogy elérhetővé tegyen egy kulturális adatbázist. Ez jó dolog lenne, ha nem lenne már néhány ilyen honlap.

Az oldal megjelenését láthatóan a jól használhatóságra való törekvés jellemzi, ami dicséretes dolog. Betöltés után a friss hírek fogadják a látogatót, és a zene, irodalom, színház, film, képzőművészet és történelem menüpontokból lehet válogatni. Minden menü almenükre bontott, így például külön helyet kaptak a muzsikán belül a gyerekdalok, a populáris zene, a nép- és komolyzene is. Máshol már nem ennyire egyszerű a helyzet, az irodalom menüponton belül a staféta link alatt azt kérdezik Kornis Mihálytól, hogy mire kattan rá. Ô erre szépen válaszol is, hogy mostanában mi foglalkoztatja. De azt is elmondja, hogy szerinte a csatos üvegre a kupak szokott rákattanni. Ami viszont nagyon jó, az a linkgyűjtemény. A linkekre klikkelve eljuthatunk például az Országos Széchényi Könyvtár, az egyházi könyvtárak, az informatikával kapcsolatos könyvgyűjtemények és még sok más szervezet oldalaira. A színház rovatban a Színházi ki kicsoda tetszik a legjobban, bár egy-egy képet föltehettek volna legalább a legnagyobb színészekről.

Egyébként a Kultura.hu más kulturális oldalak híreiből, cikkeiből táplálkozik. Túlzott hírbőség nem tapasztalható, mintha kissé elfeledkeznének a frissítésekről. A minisztérium saját híreit, hogy elkészült a magyar kulturális stratégia munkaanyaga, meg hogy Ezüstpelikán-díjat kapott a minisztérium egyik államtitkára viszont mindenképp fontosnak tartják tudomásunkra hozni.

Vannak témakörök, amelyek csak egy-egy hírt, vagyis inkább programajánlót tartalmaznak. Az oldal válogat többek között az Est.hu, a Theater.hu és a Terasz.hu írásaiból. Úgy látszik, saját stábja nincsen, és itt a bibi. Fölvetődik pár kérdés az emberben. Először is mi alapján válogatnak az egyéb honlapok hírei között? Ki teszi ezt, és kinek szól ez tulajdonképp? Azt hinné az ember, hogy a kultúra iránt érdeklődő, internetező közönségnek. De hát ők úgyis ismerik azokat az oldalakat, amelyekről a Kultura.hu szedi le az infót.

A nagy kérdés, hogy miért kattintson rá valaki. A kiterjedt linkgyűjteményen kívül milyen többletet ad? Esetleg "fű alatt" reklámozza és népszerűsíti a kultúrával foglalkozó honlapokat? Az szép dolog, de nem kellene titkolni.