Benedek

Dél-tiroli ősz Budapesten

2004.09.10. 00:00

Programkereső

Szeptember 24. és november 22. között Budapestre látogat Bolzano/Bozen városa. E két hónap alatt színes és eleven képet kaphatunk a kisebbségi autonómiát valóra váltó, történeti és természeti kincseiről híres tartományról. A Közép-európai Kulturális Intézet és Bolzano város által rendezett fesztivál keretében a Gustav Mahler Akadémia zenekarának koncertje, filmfesztivál és számos kiállítás várja az érdeklődőket.
e4c5c86a-1870-4857-9c48-72c49b3add02

A rendezvénysorozat egyik legnagyobb szenzációjának számít az ötezer éves múmia, Ötzi magyarországi „látogatása”. A Schnal-völgyi gleccserekben 1991-ben megtalált, jégbe fagyott embert ruháival és felszerelésével együtt a Budapesti Történeti Múzeumban állítják ki.

Mint Sandro Repetto, Bolzano kulturális tanácsosa a sajtótájékoztatón elmondta, a város komoly klasszikus zenei hagyományokkal rendelkezik. Bolzano konzervatóriumában tanított Benedetto Michelangeli zongoraművész, és 1948 óta minden évben itt rendezik meg a Ferruccio Busoni Nemzetközi Zongoraversenyt. A Haydn Szimfonikus Zenekaron kívül a város büszkesége a Gustav Mahler Akademie is. Az intézmény zenekara október 22-én a Budapesti Olasz Kultúrintézetben lép fel, ahol Gustav Kuhn vezényletével és Melvyn Tan közreműködésével Schumann Manfred-nyitányát, II. Szimfóniáját és a-moll zongoraversenyét játsszák majd.