Gertrúd, Patrik

Orgona-rajongók figyelmébe

2004.09.11. 00:00

Programkereső

Megjelent az Notre Dame de Budapest (NDB) Pipe Organ Samples orgonahangminta-könyvtár legújabb változata. Az NDB Orgonahangminta-gyűjtemény átfogó kollekciót kínál szimfonikus orgonahangokból.
e3883b33-4658-4a96-bbed-91c388fd2595

A DVD-k és a GigaStudio nevű szoftver segítségével akár stúdióban, akár otthon valósághű orgonahang szólaltatható meg a templom természetes akusztikájával együtt. A gyűjtemény kétféle (teljes és kompakt) változatban is kapható. A kollekció két magyar templom szimfonikus orgonájának hangját tartalmazza. Az egyik a Mátyás-templom hatalmas, 99 regiszteres Rieger-Kloss hangszere, a másik a Kispesti Nagyboldogasszony templom romantikus hangzású, 38 regiszteres Varga orgonája.

Orgonaművészek és neves szakértők egybehangzóan állítják, hogy a Notre Dame de Budapest Pipe Organ Samples mindezidáig a legjobb orgonahangmintákat tartalmazó DVD-gyűjtemény – az egyetlen, amely tartalmazza egy szimfonikus orgona összes fontos regiszterkombinációját és a templomok természetes zengését. Ezenfelül a világon elsőként képes arra, hogy valós időben vezérelhető redőnyszekrény-, henger- és tremoló-effektust is megvalósítson – pontosan úgy, mint egy valódi orgona.