Emőke

Szinetár Miklós távozhat Operaház éléről

2004.09.20. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház intendáns-főigazgatója az intézménynek nyújtandó jövő évi támogatás mértékétől teszi függővé, hogy a dalszínház élén marad-e; Szinetár Miklós erről hétfőn, az intézmény társulati ülésén beszélt, konkrét összeg azonban nem hangzott el.

„Amennyiben 2005-ben újabb jelentős pénzügyi szűkítés mellett kell az intézménynek működnie, az már teljesen más szerkezetet, generális változtatást jelent az opera életében, amire nem tartom magamat alkalmasnak” – mondta. Ha az általa képviselt program megvalósításához szükséges összeg nem áll rendelkezésre, úgy főigazgatói munkásságát 2005. január 1-jén befejezettnek tekinti – közölte, hozzátéve, erről állapodott meg a kulturális tárca vezetőjével.

„Az a programom, hogy a következő másfél évben biztosítsam a vezetés zökkenőmentes átadását a fiataloknak” – mondta a 2003. január 1-jén kinevezett intendáns-főigazgató. Szinetár Miklós az előző szezont kiemelkedőnek értékelte, mert szerinte a sokféle stílus megjelenése vonzerőt jelent. A Magyar Állami Operaház Európa tíz legjobb dalszínháza között van – mondta Szinetár Miklós.