Gábor, Karina, Ders

Carreras gálája az Erkelben

2004.09.21. 00:00

Programkereső

Budapestre érkezett és kedden délután találkozott a sajtó képviselőivel a világhírű spanyol tenor, José Carreras. Az 58 éves művész ma este fél nyolctól az Operaháznál jóval nagyobb befogadóképességű Erkel Színházban ad gálakoncertet, melynek programjában főként olasz dalok szerepelnek - ennél többet azonban nem kívánt elárulni a műsorról.

A koncerten fellép Pitti Katalin is, akivel duettet csak ráadásként énekel Carreras, ám ezeket a dalokat is titokként kezelik, mert meglepetésnek szánják. A művészeket zongorán Lorenzo Bavaj fogja kísérni és a Nuovo Quartetto Italiano is fellép az est folyamán.

José Carreras a katalán fővárosban, Barcelonában született 1946-ban. Már kora gyermekkorában fellépett az ottani operaházban, és felnőttként is ott debütált. Bécs, Milánó, New York, London színpadait és közönségét sorra hódította meg, de bejárta a világot, Budapesten sem először lép fel. A nyolcvanas évek elején Marton Éva partnereként lépett fel a Toscában. Majdnem húsz éve már, hogy orvosai felfedezték, leukémiás. A betegség nem törte derékba karrierjét, rendszeresen fellép, nem csak gálákat, operaelőadásokat is elvállal. A nevével fémjelzett Nemzetközi Leukémia Alapítvány javára is rendszeresen szervez jótékonysági esteket - decemberi, lipcsei koncertjén több mint hatmillió euró folyt be a nemes célra.

Tegnap úgy nyilatkozott, megtiszteltetés, hogy újra városunkban lehet. "Minden művésznek kiváltság a budapesti közönség előtt fellépni" - tette hozzá. Egy kolléga kérdésére elmondta, még két közös koncertre készül Luciano Pavarottival és Placido Domingóval, ám továbbiakra is van esély, hiszen úgy tudja, Pavarotti csak az operaszínpadtól búcsúzik jövőre, énekesként még nem készül visszavonulni. Arra a kérdésre, hogy jár-e operába, keresi-e lehetséges utódját, nem válaszolt egyértelműen. Úgy fogalmazott: ő nem csak énekese, rajongója is az operának, ezért amikor csak teheti, ellátogat a dalszínházakba. Ám annyi kiváló tenor van a fiatalok között, hogy nem kíván senkit megnevezni, de drukkol nekik. A mai koncertre a budapesti nézőknek kellemes, érzelmes estét jósolt és kívánt.