Sándor, Ede

Mozart-ritkaság az Erkel színpadán

2004.09.21. 00:00

Programkereső

Wolfgang Amadeus Mozart háromfelvonásos operáját, Az álruhás kertészlányt (az olasz eredeti címe: La finta giardiniera) 2004. szeptember 19-én, este 7 órai kezdettel mutatja be az Operaház OperaStúdiója az Erkel Színház színpadterében.
b85e6e98-963f-41ee-a097-dc2992ffe528

Az ifjú Mozart nyolcadik operáját, Az álruhás kertészlányt 1775-ben mutatták be Münchenben, csaknem egy időben a szerző 19. születésnapjával. A mű Giuseppe Petrosellini olasz nyelvű szövegére íródott. Bár öt évre rá megszületett a darab német nyelvű változata is, az Erkel Színházban az első, az olasz verzió (magyar feliratokkal) kerül színre némi rövidítéssel: az eredeti három felvonás helyett két felvonásban játsszák a művet. Ha a szöveg még el is marad az érett operák Da Ponte által is fényezett virtuóz verselésétől és zseniális dramaturgiájától, a zene már igazi Mozart. Csupa szín, ötlet, szépség és tehetség, áradó fiatalság.

A darab magyarországi bemutatója 1987-ben volt. A jelenlegi előadásban a színpadon együtt lesz a játéktér és a nézőtér. A művet Oberfrank Géza vezényletével és Kerényi Mihály rendezésében láthatja a közönség. A főbb szerepekben Beöthy-Kiss László (Podesta), Péter Cecília (Sandrina), Ocsovay János (Belfiore), Lukács Éva (Arminda ), Pesti Emese/Sebők Mónika (Ramiro ), Mitilineou Cleo (Serpetta) és Hábetler András (Nardo) látható. A díszlet Borsa Miklós, a jelmez Beda Judit munkája. Az opera szeptemberben még 21-én és 23-án lesz látható.