Klaudia

6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivál

2004.09.22. 00:00

Programkereső

Október 1. és 10. között rendezik meg a Magyarok Nagyasszonya 6. Nemzetközi Egyházzenei és Művészeti Fesztivált. A rendezvénysorozat programjainak Budapest, Gyöngyöspata, Hajdúdorog és Székesfehérvár ad otthont. A fesztivál fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-Budapesti érsek.
6054e3af-f0cb-4cde-ad1c-677d4fb1d837

A Magyarok Nagyasszonya Fesztiválra olyan együtteseket, művészeket hívnak meg, akik rendszeres liturgikus szolgálatot látnak el egyházukban, a szakrális zenét tehát természetes környezetében szólaltatják meg. A fesztivál egyrészt föl kívánja hívni a figyelmet az egyházzene eredeti funkciójára és megszólaltatási helyére, a liturgiára, másrészt hangsúlyozni szeretné a liturgikus zene lelki-szellemi egészségvédő szerepét mindennapjainkban. Az idei fesztivál programja – mely a katolikus egyház sajátosan magyar, október 8-i Mária-ünnepe köré szerveződik – tizenegy istentisztelet és kilenc hangverseny, ill. egyházzenei áhítat keretében zajlik.

Az eddigiekhez hasonlóan idén is lesznek nemzetközi hírű, neves külföldi vendégek: a Schola Gregoriana Pragensis férfiegyüttes Prágából, akik a cseh szakrális zene régmúltjába és jelenébe kalauzolnak el, a kassai Collegium Technicum Kórusa, sok nemzetközi verseny díjazottja, valamint az Ungvári Görög Katolikus Székesegyház Énekkara, a ruszin egyházzenei élet reprezentánsa. Mellettük a hazai szkólák és egyházi szolgálatokon rendszeresen fellépő művészek és együttesek lesznek hallhatóak.

A látogatók megismerhetik a bizánci és a katolikus liturgikus tradíció jeles alkotásait, a Belvárosi Főplébánia Templomban elvégzendő ősi magyar (esztergomi) rítusú zsolozsmába pedig a kiadott kottás füzetek segítségével be is kapcsolódhatnak. A fesztivál ideje alatt a Csepeli Görög Katolikus Templomban megtekinthető a Kárpátalja fatemplomai című fotókiállítás, a Szent István Bazilikában pedig a Térszínház Magyar szentek című előadását láthatják az érdeklődők.

A nyitónap két különleges eseményt is kínál: a bizánci egyházban az Istenszülő oltalma ünnepén több száz énekes végzi a görög katolikus vecsernyét a Hajdúdorogi Székesegyházban, a budapesti Pasaréti Szent Antal Kórus pedig fennállásának 70. évfordulóján ad egyházzenei hangversenyt. Október 3-án és 4-én Székesfehérváron illetve Budapesten Bach és Pergolesi műveiből összeállított koncertet rendeznek, amelyen többek között Lóczi Klára (Olaszország), az I. Esztergomi Nemzetközi Oratórium Énekverseny különdíjasa is fellép. A művésznő valaha a Budapesti Énekes Iskolában tanult. Október 5. és 8. a férfiegyüttesek napja, akik nyugati és keleti rítusú szláv egyházzenét adnak elő. A zárónapi program egyben nyitány is: a Filharmónia Budapest Kht. Egyházzenei barangolások című ifjúsági koncertsorozatának első hangversenye ekkor lesz hallható a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.